"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η "ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

Η Χαρά Φράγκου με την ομάδα της εκπομπής "Φωτόσφαιρα" (ΕΤ1, Σάββατο 5-2-2011) ερευνά την τοξική ρύπανση της Μεσσαπίας και συνομιλεί με τον Πρόεδρο της "Γαίας" Νίκο Χασάνδρα και τους επικεφαλής της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη και Παναγιώτη Μέρκο. Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή... και θα καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια στη Μεσσαπία και ποιοι συνεχίζουν να σας παραπληροφορούν.

ΜΕΡΟΣ Α'


ΜΕΡΟΣ Β'

Η κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Με έγγραφό του προς την υπουργό ΠΕΚΑ, ο Πρόεδρος της "Γαίας" επισημαίνει την απαράδεκτη ασυνέπεια της Πολιτείας και ζητάει την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της κ. Μπιρμπίλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοξικής ρύπανσης και της υδροδότησης της περιοχής της Μεσσαπίας.

Ψαχνά, 4-2-2011
Αρ. Πρωτ. 247

ΠΡΟΣ
Υπουργό Π.Ε.Κ.Α, κ. Τίνα Μπιρμπίλη
Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη,
Κηφισίας 124, 11526 Αθήνα
2) Ειδική Γραμματέα Επιθ/σης Περιβ/ντος, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη,
Λ. Μεσογείων 119, 10192 Αθήνα

Θέμα: Καθυστέρηση υλοποίησης εξαγγελιών

Κατά την επίσκεψή σας στα Ψαχνά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2010, εξαγγείλατε δέσμη μέτρων προκειμένου να επιλυθούν χρόνια και σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν τους πολίτες της Μεσσαπίας. Οι δεσμεύσεις σας αφορούν κατά κύριο λόγο στα εξής:

• Eξασφάλιση επαρκούς και υγιεινού πόσιμου νερού σε όλο τον πρώην Δήμο Μεσσαπίων, με την ανάθεση μελετών αποτύπωσης των δικτύων και υδρογεωλογικής έρευνας του υδροφορέα από την εταιρεία ΕΥΔΑΠ. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία μελέτη.
• Άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων βιομηχανικών στερεών αποβλήτων, που είναι διεσπαρμένα στην περιοχή μας. Η απογοήτευσή μας έφτασε στο κατακόρυφο πλέον, δεδομένου ότι δεν καθυστερεί απλώς η εφαρμογή της απόφασης συλλογής και απομάκρυνσης των αποβλήτων, αλλά ανεστάλη επ' αόριστον!
• Περιορισμός της ανεξέλεγκτης εξορυκτικής δραστηριότητας της εταιρείας ΛΑΡΚΟ και έκδοση διατάξεων για τη συμμόρφωσή της προς το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο. Αντί αυτού, στην εταιρεία δόθηκε διετής παράταση απόρριψης της βιομηχανικής σκουριάς του σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος στο Βόρειο Ευβοϊκό, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή μας.
• Νομοθετική ρύθμιση για το διαχωρισμό του εξασθενούς από το ολικό χρώμιο στο νερό οικιακής και βιομηχανικής χρήσης, αμέσως μετά την πραγματοποίηση διεθνούς επιστημονικής ημερίδας. Αν και έχουμε υποβάλει σχετικό έγγραφο και στον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για τα συμπεράσματα αυτής της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος χρόνου.

Θέλουμε επίσης να θέσουμε υπόψη σας και να επιστήσουμε επειγόντως την προσοχή σας στο ότι ορισμένοι κύκλοι από την πλευρά της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με αθέατες διαδικασίες και σε ανύποπτο χρόνο, έχουν παράσχει τη δικαιοδοσία για την εξασφάλιση πόσιμου νερού (μέσω γεωτρήσεων) στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ, η οποία, υποκαθιστώντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, έχει ήδη ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση - στοιχεία στη διάθεσή σας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, αισθανόμαστε ως πολίτες εντελώς παραμελημένοι, αδικημένοι και ανυπεράσπιστοι απέναντι στους σοβαρότατους κινδύνους που μας απειλούν, εισπράττοντας μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία εκ μέρους των φορέων της Πολιτείας. Εξαντλήθηκαν πλέον όλα τα περιθώρια υπομονής και ανοχής που έχει η κοινωνία μας, καθώς δεν γίνεται καμία ενέργεια για τη διάσωση του τόπου μας και την προστασία της υγείας των κατοίκων, όχι μόνο από ενδεχόμενο κίνδυνο, αλλά από υπαρκτά και απολύτως συγκεκριμένα προβλήματα, που είναι επιστημονικά βεβαιωμένο ότι προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν και γνωρίζουμε το φόρτο εργασίας, επικαλούμαστε την περιβαλλοντική αλλά και την κοινωνική και ανθρώπινη ευαισθησία σας και αιτούμαστε την άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών και δεσμεύσεών σας.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Χασάνδρας

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤ1

Η Χαρά Φράγκου με την ομάδα της εκπομπής "Φωτόσφαιρα" καταγράφουν την τοξική ρύπανση της Μεσσαπίας.

Καίρια ερωτήματα και αποκαλύψεις για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τις ευθύνες των βιομηχανικών ρυπαντών, το ρόλο της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας, με φόντο τα τοξικά απόβλητα της ευρύτερης περιοχής των Ψαχνών.

Το Σάββατο 5-2-2011 από την ΕΤ1, στις 2:15 το μεσημέρι.