"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

Η συσπείρωση και αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Μεσσαπίων, ως έσχατο μέτρο άμυνας κατά της τοξικής ρύπανσης της γης και των υδάτων της περιοχής μας, εκφράζει κατ' απόλυτο τρόπο τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή κατηγορηματικά διατυπώθηκε στη δημόσια ενημερωτική συγκέντρωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών.

Σύμφωνα με τα αδιάσειστα δεδομένα των αναλύσεων στο νερό της Μεσσαπίας, που πραγματοποιήθηκαν από το Γεωλογικό-Υδρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (21-5-2009) και το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ, 17/7/2009), ανιχνεύθηκαν τρομακτικά μεγέθη εξασθενούς χρωμίου, αλλά και νικελίου. Βάσει δε της εμπεριστατωμένης ενημέρωσης που παρείχαν ειδικοί επί του θέματος επιστήμονες κατά την προαναφερθείσα συγκέντρωση, προκύπτει ότι η χρήση του δηλητηριασμένου νερού της περιοχής μας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία όλων μας.

Κατόπιν τούτων, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Γαία", προβαίνει άμεσα στην υλοποίηση του λαϊκού αιτήματος, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία και υποχρέωση να οργανώσει και να συντονίσει, από κοινού με άλλους φορείς και συλλόγους της περιοχής, την κινητοποίηση των κατοίκων, μέσω της εγγραφής τους σε καταστάσεις δήλωσης συμμετοχής και της συγκρότησης επιτροπών αγώνα ανά τοπικό διαμέρισμα.

Η λαϊκή κινητοποίηση αποβλέπει στην περαιτέρω και βαθύτερη ενημέρωση με την οργάνωση νέων δημόσιων συγκεντρώσεων, στην αναζήτηση και αποκάλυψη όλων των παραμέτρων του προβλήματος, στην προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς και στην άσκηση πίεσης προς τους αρμοδίους, ώστε:

 • Να εξασφαλιστεί χωρίς χρονοτριβή υγιεινό νερό για τους κατοίκους του δήμου.
 • Να αποκομιστούν πάραυτα τα τοξικά απόβλητα που έχουν απορριφθεί κατά τόνους σε πολλές θέσεις της Μεσσαπίας.
 • Να καταγγελθούν και κατασταλούν άμεσα όλες οι παράνομες δραστηριότητες που προκαλούν την προκείμενη ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον και την υγεία μας.
 • Να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι υπαίτιοι, κύριοι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας.
 • Να καταβληθούν αποζημιώσεις στους δημότες και τις κοινωνικές ομάδες σε περίπτωση που υποστούν οικονομική ή άλλη βλάβη από την όλη υπόθεση της τοξικής ρύπανσης.
 • Να τεθούν οι προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με την εσπευσμένη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού συστήματος.
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Για τη συμμετοχή σας στη λαϊκή κινητοποίηση και τις επιτροπές αγώνα, απευθυνθείτε στον Σύλλογο "Η Γαία". Το γραφείο βρίσκεται στην πλατεία Αθ. Μποδοσάκη 9 (Ψαχνά) και είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 7 έως τις 9.30 το βράδυ. Για σχετικές πληροφορίες και τυχόν διευκρινίσεις, καλέστε στα τηλέφωνα 22280-23317 και 6942560299.

(Ψαχνά, 24/7/2009)

4 σχόλια:

 1. Σχετικά με την ασφάλιση διαχείρισης και μεταφορά αποβλήτων(εντός συνόρων ή διασυνοριακή) σύμφωνα με την οδηγία 1013/06 επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία να διαθέτουν εξειδικευμένο ασφαλιστήριο το οποίο θα καλύπτει την ευθύνη του διαχειριστή /μεταφορέα για ζημιές που θα προκληθούν στο περιβάλλον( έδαφος ,νερό ,υπόγεια ύδατα) αλλά και σε τρίτους σχετικά με ζημιά σε περιουσία ή σωματικές βλάβες.

  Το ασφαλιστήριο καλύπτει τα επιβαλλόμενα έξοδα απορρύπανσης τα οποία θα επιβληθούν από αρμόδια αρχή ή τρίτο για την επαναφορά του περιβάλλοντος στη πρότερα κατάσταση αλλά και τη νομική του ευθύνη έναντι τρίτων (έξοδα υπεράσπισης ,επιδικαζόμενο ποσό για μείωση/καταστροφή περιουσίας ή ασθένειες και σωμ.βλάβες) που να σχετίζεται άμεσα με το συμβάν ,δηλαδή να υπάρξει ατύχημα.

  Βάσει του ασφαλιστηρίου καλύπτονται όλες οι κλάσεις αποβλήτων σύμφωνα με τον 1013/06. Το βασικό ασφαλιστήριο ρύπανσης εξαιρεί τα ραδιενεργά απόβλητα , αλλά δύναται να επεκταθεί με ειδικούς όρους. Σύμφωνα με το Π.Δ. 13588/06 (1013/06) σήμερα η ασφαλιστική υποχρέωση είναι :

  . για την άδεια διάθεσης (εργασιών D1 έως D14): 1,5 εκ. ευρώ ετησίως

  . για την άδεια αξιοποίησης (εργασιών R1 έως R12): 1,5 εκ. ευρώ ετησίως

  . για την άδεια αποθήκευσης ή/και διασυνοριακής μεταφοράς: 1 εκ. ευρώ ετησίως

  . για την άδεια συλλογής και μεταφοράς: 0,5 εκ. ευρώ ετησίως  Σε περίπτωση κάλυψης περισσότερων της μιας εργασιών διαχείρισης το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης είναι αθροιστικό. Επίσης ο διαχειριστής ή θα επεκτείνει την ασφάλιση να καλύψει τα έξοδα απόρριψης ,επαναεισαγωγής κ.λ.π. σε περίπτωση που το φορτίο δε γίνει δεκτό ή θα έχει καταθέσει εγγυητικές επιστολές για να καλύψει αυτές τις περιπτώσεις.

  Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις επίσης υπάρχει εξειδικευμένο ασφαλιστήριο το οποίο είναι πολύ πιο ευρύ σε κάλυψη ,καλύπτοντας πλήρως την ευθύνη που απορρέει πλέον από το Π.Δ. 148-2009 «Ο ρυπαίνων πληρώνει» π.χ. κάλυψη σταδιακής ρύπανσης , υπογείων δεξαμενών κ.λ.π.

  ------------
  και για τα τρόφιμα...
  http://www.zabetakis.net/?p=1742

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αρχησαν οι ερευνες ?????
  δειτε αυτο
  http://kontodespoti.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. stinger που είσαι αγόρι μου?

  ζεις?

  άντε γεια ρε άσχετεεεεεε επιστήμονα με κουκούλα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.zabetakis.net/?p=1747

  για να δείτε τι εστί 07-23

  ΑπάντησηΔιαγραφή