"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ "ΓΑΙΑΣ" ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΕΥΑΜ, Κο ΑΝΤ. ΜΠΑΖΩΤΗ

Ψαχνά 25/6/2010
Αρ. Πρωτ. 214

Π Ρ Ο Σ:
ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ [Δήμαρχο - Πρόεδρο ΔΕΥΑΜ, κ. Αντώνιο Μπαζώτη]
34400 ΨΑΧΝΑ

ΘΕΜΑ: Παροχή υγιεινού και με επάρκεια νερού
 
Σ Χ Ε Τ: α) Ανακοίνωση ΔΕΥΑΜ
β) Ψήφισμα Λαϊκής συνέλευσης

Σύμφωνα με το (α)σχετικό έγγραφο, το οποίο εκδόθηκε από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. στις 18/6/2010, γνωστοποιείται στους πολίτες Ψαχνών και Καστέλλας ότι παρέχεται νερό για ανθρώπινη χρήση και από τις γεωτρήσεις στη θέση "Γοργοεπήκοος", οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί περιέχουν βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Συνεπώς, το παρεχόμενο πόσιμο νερό είναι τοξινωμένο, αφού προχωρήσατε στην ανάμειξή του, χωρίς να λάβετε υπόψη σας το άρθρο 4 της Κ.Υ.Α. 2600/2001, όπου ρητά αναφέρεται η λήψη εκ μέρους σας μέτρων προστασίας των δημοτών ακόμη και από ενδεχόμενο κίνδυνο.

Χωρίς καμία προληπτική εξέταση, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι "το νερό είναι εντός ορίων του ολικού χρωμίου και σε καμιά περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν τα ανώτερα προβλεπόμενα από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία”. Ελαφρά τη καρδία, με περισσή ανευθυνότητα και χωρίς να λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα οικονομίας, διαδοχικής υδροδότησης, ελέγχων δικτύων κλπ, μετατρέπετε τους δημότες σε πειραματόζωα, βάζοντάς τους, χωρίς να έχουν άλλη δυνατότητα επιλογής, μπροστά στο επίπλαστο δίλημμα: νερό με τοξικά ή βρύσες χωρίς νερό!

Κι ενώ, εδώ και ενάμιση τουλάχιστον χρόνο, γνωρίζετε το τεράστιο πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας, δεν λάβατε κανένα ουσιαστικό και αποφασιστικό μέτρο για την εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού στους δημότες.

Γι' αυτούς τους λόγους και επειδή μέχρι σήμερα αρνείστε πεισματικά να αποδεχτείτε το πρόβλημα, αδιαφορώντας για τους σοβαρότατους κινδύνους υγείας που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής μας από τη χρήση νερού ρυπασμένου με εξασθενές χρώμιο, ως ελεύθεροι πολίτες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα που μας παρέχει η Πολιτεία και το Σύνταγμα, ώστε να υποχρεωθείτε να παράσχετε το ύψιστο φυσικό αγαθό που μας στερείτε, νερό ασφαλές για την υγεία μας και επαρκές για τις ανάγκες διαβίωσης μας.

Μέσα στα πλαίσια των διεκδικήσεων του αγώνα μας υπέρ του δικαιώματος για νερό υγιεινό και επαρκές, ήταν και η πραγματοποιηθείσα στις 23/06/2010 Λαϊκή συγκέντρωση στη πλατεία των Ψαχνών, από την οποία εγκρίθηκε το (β) σχετικό έγγραφο-Ψήφισμα, διά του οποίου σας καλούμε να μας γνωρίσετε, μέχρι τις 5 Ιουλίου του τρέχοντος χρόνου, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το πρόβλημα και τα μέτρα που έχετε καθήκον ως Δημοτική αρχή να λάβετε για την εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού στους δημότες.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ "ΓΑΙΑΣ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Κα ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Ψαχνά, 25/6/2010
Αρ. Πρωτ. 214

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΚΑ, Κα ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Αμαλιάδος 17, 11525 ΑΘΗΝΑ

ΚΟΙΝ:
1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πλατεία Ελευθερίας, 35100 ΛΑΜΙΑ

2. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΕΚΑ, Κα ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
Λ. Μεσογείων 119, 10192 ΑΘΗΝΑ

3. ΥΠΕΚΑ - ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΔΑΤΩΝ, Κο Α. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΟ
Ιατρίδου 2 & Κηφισίας 124, 11526 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Το πρόβλημα ύδρευσης και οι ευθύνες του Δήμου Μεσσαπίων

ΣΧΕΤ: α) Ανακοίνωση Δ.Ε.Υ.Α.Μ.
β) Ανακοίνωση Συλλόγου "Γαία"
γ) Ψήφισμα Λαϊκής συνέλευσης
δ) Έγγραφο Συλλόγου "Γαία" προς Δήμο Μεσσαπίων (214/25-6-2010)

Σύμφωνα με το (α) σχετικό, γίνεται αποδεκτό ότι στους κατοίκους των Τ.Δ. Ψαχνών και Καστέλλας (περίπου 10.000) παρέχεται από το δίκτυο ύδρευσης νερό τοξινωμένο, που περιέχει συγκεκριμένα εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, γεγονός που άλλωστε είναι γνωστό από ενός και πλέον έτους.

Σύμφωνα με τα (β) και (γ) σχετικά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε Λαϊκή συγκέντρωση στα Ψαχνά την Τετάρτη 23-6-2010, όπου συμμετείχε πλήθος κατοίκων της περιοχής και εκδόθηκε Ψήφισμα με αίτημα την εκ μέρους του Δήμου παροχή υγιεινού πόσιμου νερού στους δημότες.

Σύμφωνα με το (δ) σχετικό, ζητάμε από το Δήμαρχο να πάψει αφενός να αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος και αφετέρου να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση μέσων και πόρων για την παροχή υγιεινού πόσιμου νερού σε όλη τη Μεσσαπία.

Δυστυχώς, ύστερα από ένα και πλέον χρόνο, κι ενώ οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τις ανυπολόγιστες συνέπειες του τεράστιου αυτού προβλήματος, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όσον αφορά στη λήψη αποφασιστικών μέτρων από πλευράς πολιτείας, επειδή ακριβώς ο Δήμαρχος Μεσσαπίων αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα και εθελοτυφλεί, αρνούμενος παράλληλα κάθε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και απειλώντας με μηνύσεις όσους αναφέρονται στην ύπαρξη του προβλήματος.

Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και οι δημότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας αλλά και αγανάκτησης, καθώς γνωρίζουν καλά ότι πρώτα απ' όλα κινδυνεύει η υγεία τους από την εγκληματική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, που συνεχίζει να τους "ποτίζει" τοξινωμένο νερό. Και σα να μη φτάνει αυτό, όσο περνάει ο καιρός τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να γίνονται επιπόλαιες και επιζήμιες ενέργειες, όπως η εκ του προχείρου προμήθεια φίλτρων ως πανάκεια! Ύστερα από απόφαση και αίτημα της Δημοτικής Αρχής, εγκρίθηκε κατ’ αρχήν πίστωση ποσού 488 χιλιάδων ευρώ από την Περιφέρεια για την αγορά φίλτρων, τα οποία σκοπεύουν να τοποθετήσουν στις τοξινωμένες γεωτρήσεις. Βέβαια, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές εκτιμήσεις, δεν λύνεται το πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης με τη χρήση φίλτρων, ενώ αντίθετα καταστρέφεται η διατροφική αξία του νερού και συνάμα επιβαρύνεται εκ νέου το περιβάλλον από τα αναπόφευκτα τοξικά κατάλοιπα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό η Περιφέρεια ενέκρινε την προμήθεια φίλτρων, αλλά οφείλει να επανεξετάσει με πολλή προσοχή το ζήτημα, διότι δεν είναι καιρός για άσκοπες σπατάλες, που συν τοις άλλοις λειτουργούν και ως αντιπερισπασμός, με αποτέλεσμα να παραμένει το πρόβλημα άλυτο!

Ύστερα από τα παραπάνω και προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η υγεία των κατοίκων, όπως και η κοινωνική συνοχή στον τόπο μας, ο οποίος μοιάζει πια με ένα καζάνι που βράζει, ζητάμε άμεσα την παρέμβασή σας, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη σπατάλη για προμήθεια φίλτρων και επιτέλους να αντιληφθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της και να υποχρεωθεί στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Οι καιροί ου μενετοί!

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ 23η ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΓΑΙΑ"

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, ζούμε το πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας και της καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα από βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο και το νικέλιο, που καθιστούν το νερό επικίνδυνο και ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, οι Δημοτικοί μας άρχοντες από τη μια αρνούνται την ύπαρξη του τεράστιου αυτού προβλήματος και από την άλλη επιχειρούν να το "κουκουλώσουν" με διάφορα τεχνάσματα ή να το "προσπεράσουν" με διάφορες "κομπογιαννίτικες" μεθόδους, όπως για παράδειγμα με τη βεβιασμένη ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στον ήδη ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα και μάλιστα σε θέσεις όπου αποδεδειγμένα τα αποθέματα νερού είναι ελάχιστα πλέον.

Με τις απερίσκεπτες και κυριολεκτικά ολέθριες επιλογές της όλο αυτό το διάστημα, η Δημοτική αρχή Μεσσαπίων, ξεπέρασε πια κάθε όριο ανευθυνότητας και ασυνειδησίας, άγοντας εντελώς απροκάλυπτα τους δημότες-πειραματόζωα μπροστά στο απάνθρωπο δίλημμα: Νερό με τοξικά ή βρύσες χωρίς νερό;

Απέναντι σε τούτη την απελπιστική κατάσταση, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής.

Όλοι μαζί διεκδικούμε εδώ και τώρα το ύψιστο φυσικό αγαθό που μας στερούν! Όλοι μαζί εδώ και τώρα απαιτούμε νερό καθαρό, ασφαλές για την υγεία μας και επαρκές για τις ανάγκες της διαβίωσής μας!

Στην περίπτωση που ο Δήμος Μεσσαπίων συνεχίσει να αδιαφορεί και δεν δώσει ουσιαστικές απαντήσεις μέχρι τις 5 Ιουλίου το αργότερο, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και κατάληψη του Δημαρχείου.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, ζούμε εις γνώση μας το πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας και της καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα από βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο και το νικέλιο, που καθιστούν το νερό επικίνδυνο και ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, τουλάχιστον.

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, οι Δημοτικοί μας άρχοντες από τη μια αρνούνται την ύπαρξη του τεράστιου αυτού προβλήματος και από την άλλη επιχειρούν να το "κουκουλώσουν" με διάφορα τεχνάσματα ή να το "προσπεράσουν" με διάφορες "κομπογιαννίτικες" μεθόδους, όπως για παράδειγμα με τη βεβιασμένη ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στον ήδη ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα και μάλιστα σε θέσεις όπου αποδεδειγμένα τα αποθέματα νερού είναι ελάχιστα πλέον.

Με τις απερίσκεπτες και κυριολεκτικά ολέθριες επιλογές της όλο αυτό το διάστημα, η Δημοτική αρχή Μεσσαπίων, ξεπέρασε πια κάθε όριο ανευθυνότητας και ασυνειδησίας, άγοντας εντελώς απροκάλυπτα τους δημότες-πειραματόζωα μπροστά στο φοβερό δίλημμα: Νερό με τοξικά ή βρύσες χωρίς νερό;

Αυτή ακριβώς είναι η τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, αφού από τις αρχές κιόλας του φετινού καλοκαιριού στράγγιξε και το θολό, γεμάτο ίζημα νερό στις βρύσες, κι ο καθένας μπορεί τώρα πια να αντιληφθεί ότι το μέλλον προβλέπεται πραγματικά εφιαλτικό για τον τόπο μας .

Απέναντι σε τούτη την άκρως απελπιστική κατάσταση, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδράνειας και παθητικής αποδοχής της τόσο άδικης, απάνθρωπης και εξοντωτικής τιμωρίας που η Δημοτική αρχή Μεσσαπίων έχει επιβάλει στους δημότες.

Επιτέλους, όλοι μαζί να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα το ύψιστο φυσικό αγαθό που μας στερούν! Επιτέλους, όλοι μαζί εδώ και τώρα να απαιτήσουμε νερό καθαρό, ασφαλές για την υγεία μας και επαρκές για τις ανάγκες της διαβίωσής μας!

Όλοι μαζί στην αγωνιστική συγκέντρωση, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010 και ώρα 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών!

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Με απόφαση του Δ.Σ, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 και ώρα 11:30 στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Ψαχνών.

Τα προς συζήτηση θέματα είναι:
  • Ανακοινώσεις. 
  • Ενημέρωση των μελών για νέες απορρίψεις τοξικών αποβλήτων. 
  • Ενέργειες για δέσμευση της Πολιτείας, ώστε να ληφθούν μέτρα κατά της τοξικής ρύπανσης. 
  • Ενημέρωση από την Ειδική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη!