"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ "ΓΑΙΑΣ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Κα ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Ψαχνά, 25/6/2010
Αρ. Πρωτ. 214

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΚΑ, Κα ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Αμαλιάδος 17, 11525 ΑΘΗΝΑ

ΚΟΙΝ:
1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πλατεία Ελευθερίας, 35100 ΛΑΜΙΑ

2. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΕΚΑ, Κα ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
Λ. Μεσογείων 119, 10192 ΑΘΗΝΑ

3. ΥΠΕΚΑ - ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΔΑΤΩΝ, Κο Α. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΟ
Ιατρίδου 2 & Κηφισίας 124, 11526 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Το πρόβλημα ύδρευσης και οι ευθύνες του Δήμου Μεσσαπίων

ΣΧΕΤ: α) Ανακοίνωση Δ.Ε.Υ.Α.Μ.
β) Ανακοίνωση Συλλόγου "Γαία"
γ) Ψήφισμα Λαϊκής συνέλευσης
δ) Έγγραφο Συλλόγου "Γαία" προς Δήμο Μεσσαπίων (214/25-6-2010)

Σύμφωνα με το (α) σχετικό, γίνεται αποδεκτό ότι στους κατοίκους των Τ.Δ. Ψαχνών και Καστέλλας (περίπου 10.000) παρέχεται από το δίκτυο ύδρευσης νερό τοξινωμένο, που περιέχει συγκεκριμένα εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, γεγονός που άλλωστε είναι γνωστό από ενός και πλέον έτους.

Σύμφωνα με τα (β) και (γ) σχετικά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε Λαϊκή συγκέντρωση στα Ψαχνά την Τετάρτη 23-6-2010, όπου συμμετείχε πλήθος κατοίκων της περιοχής και εκδόθηκε Ψήφισμα με αίτημα την εκ μέρους του Δήμου παροχή υγιεινού πόσιμου νερού στους δημότες.

Σύμφωνα με το (δ) σχετικό, ζητάμε από το Δήμαρχο να πάψει αφενός να αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος και αφετέρου να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση μέσων και πόρων για την παροχή υγιεινού πόσιμου νερού σε όλη τη Μεσσαπία.

Δυστυχώς, ύστερα από ένα και πλέον χρόνο, κι ενώ οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τις ανυπολόγιστες συνέπειες του τεράστιου αυτού προβλήματος, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όσον αφορά στη λήψη αποφασιστικών μέτρων από πλευράς πολιτείας, επειδή ακριβώς ο Δήμαρχος Μεσσαπίων αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα και εθελοτυφλεί, αρνούμενος παράλληλα κάθε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και απειλώντας με μηνύσεις όσους αναφέρονται στην ύπαρξη του προβλήματος.

Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και οι δημότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας αλλά και αγανάκτησης, καθώς γνωρίζουν καλά ότι πρώτα απ' όλα κινδυνεύει η υγεία τους από την εγκληματική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, που συνεχίζει να τους "ποτίζει" τοξινωμένο νερό. Και σα να μη φτάνει αυτό, όσο περνάει ο καιρός τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να γίνονται επιπόλαιες και επιζήμιες ενέργειες, όπως η εκ του προχείρου προμήθεια φίλτρων ως πανάκεια! Ύστερα από απόφαση και αίτημα της Δημοτικής Αρχής, εγκρίθηκε κατ’ αρχήν πίστωση ποσού 488 χιλιάδων ευρώ από την Περιφέρεια για την αγορά φίλτρων, τα οποία σκοπεύουν να τοποθετήσουν στις τοξινωμένες γεωτρήσεις. Βέβαια, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές εκτιμήσεις, δεν λύνεται το πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης με τη χρήση φίλτρων, ενώ αντίθετα καταστρέφεται η διατροφική αξία του νερού και συνάμα επιβαρύνεται εκ νέου το περιβάλλον από τα αναπόφευκτα τοξικά κατάλοιπα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό η Περιφέρεια ενέκρινε την προμήθεια φίλτρων, αλλά οφείλει να επανεξετάσει με πολλή προσοχή το ζήτημα, διότι δεν είναι καιρός για άσκοπες σπατάλες, που συν τοις άλλοις λειτουργούν και ως αντιπερισπασμός, με αποτέλεσμα να παραμένει το πρόβλημα άλυτο!

Ύστερα από τα παραπάνω και προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η υγεία των κατοίκων, όπως και η κοινωνική συνοχή στον τόπο μας, ο οποίος μοιάζει πια με ένα καζάνι που βράζει, ζητάμε άμεσα την παρέμβασή σας, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη σπατάλη για προμήθεια φίλτρων και επιτέλους να αντιληφθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της και να υποχρεωθεί στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Οι καιροί ου μενετοί!

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου