"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Πριν από δύο σχεδόν χρόνια, όταν εντοπίσαμε τα στερεά τοξικά απόβλητα στην περιοχή μας και παράλληλα διαπιστώσαμε την ύπαρξη βαρέων μετάλλων και κυρίως εξασθενούς χρωμίου στα νερά της Μεσσαπίας, απευθυνθήκαμε προς κάθε αρμόδια Αρχή και ασκήσαμε με κάθε μέσο πίεση, προκειμένου να γίνουν δειγματοληψίες και ουσιαστική έρευνα εκ μέρους της πολιτείας।

Με οργανωμένη δράση, με κινητοποιήσεις και μεθοδικές ενέργειες, ξεκινήσαμε από τότε ένα μεγάλο αγώνα, ώστε να πείσουμε τους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού για το μέγεθος του προβλήματος και να τους υποχρεώσουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η ύπαρξη βαρέων μετάλλων και ιδιαίτερα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ακόμα και καρκινογένεση।

Παρά τις αντιδράσεις του Νομάρχη Εύβοιας και του Δημάρχου Μεσσαπίων, δεν πτοηθήκαμε και με υπεύθυνη στάση καταφέραμε να αναδείξουμε το υπαρκτό πρόβλημα προς κάθε κατεύθυνση, θέτοντας με σαφήνεια εξαρχής τα ακόλουθα αιτήματα προς τους φορείς της πολιτείας:

1) Να εξασφαλιστεί άμεσα υγιεινό πόσιμο νερό για τους κατοίκους της περιοχής.
2) Να ανατεθεί σε επιστημονική επιτροπή η εκπόνηση υδρογεωλογικής-χημικής μελέτης, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να διαπιστωθούν οι αιτίες πρόκλησης της τοξικής ρύπανσης.
3) Να διεξαχθεί επιδημιολογική έρευνα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
4) Να κατασκευαστεί αρδευτικό φράγμα στα Ψαχνά.
5) Να πραγματοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή έργα απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα।


Σήμερα πλέον, δικαιούμαστε έστω και συγκρατημένα να αισιοδοξούμε, δεδομένου ότι οι βασικές μας προτάσεις αρχίζουν να βρίσκουν απήχηση. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ।Α) πέντε Υπουργών (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομίας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης), βάσει της οποίας αναθεωρούνται ή καταργούνται εκ βάθρων όλες οι υφιστάμενες μέχρι τώρα διατάξεις για τους τοξικούς ρύπους και τίθενται νέα όρια προς τα κάτω, τόσο στα επιφανειακά ύδατα όσο και στα βιομηχανικά απόβλητα. Ειδικά για το εξασθενές χρώμιο, ως ανώτατο όριο για τα βιομηχανικά απόβλητα ορίζονται τα 3 μg/l, οπότε αναγκαστικά η ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό προβλέπεται να αγγίζει στο εξής τα όρια του μηδενός.

Σε πρόσφατη επικοινωνία μας, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, μας ενημέρωσε ότι σύντομα η Υπουργός, κα Τίνα Μπιρμπίλη, πρόκειται να εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα και για την περιοχή μας, τα οποία είναι:

α) Η άμεση εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού υπό την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ.
β) Η επίσκεψη ειδικού κλιμακίου του Υ.Π.Ε.Κ.Α. για τη λήψη δειγμάτων και εξέτασή τους, προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες πρόκλησης της τοξικής ρύπανσης.
γ) Η έναρξη επιδημιολογικής μελέτης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
δ) Η εξαγγελία της κατασκευής φράγματος άρδευσης στα Ψαχνά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


Ύστερα, λοιπόν, από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον Ασωπό, δρομολογείται με πολιτική δέσμευση της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. η ανάλογη αντιμετώπιση της τοξικής ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας, γεγονός που δικαιώνει τον αγώνα που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια διεξάγουμε, τόσο ως Σύλλογος "Γαία" όσο και ως "Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Μεσσαπίας". Αλλά δεν θα επαναπαυθούμε, μέχρι να υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες και να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις.

Με κριτήριο αφενός την ανάδειξη του προβλήματος και την τελική αποδοχή του από την πολιτεία, και αφετέρου τις πάγιες θέσεις και τα αντίστοιχα αιτήματά μας, που κατά βάση έχουν ήδη εισακουσθεί από την πολιτεία, βαίνουμε αισίως πλέον προς την τελική φάση του αγώνα, με την ίδια πάντα επιμονή και συνέπεια, και πάντα ανεξάρτητα από κομματικές λογικές και συμφέροντα.

Σε τούτη λοιπόν τη φάση, δεν μπορούν να νοηθούν κι ούτε βεβαίως να δικαιολογηθούν οι όποιες όψιμες και κατόπιν εορτής προκηρύξεις για ξεκίνημα(!) αγώνων, με εκ των υστέρων και εκ του προχείρου αυτοαναγορευόμενες επιτροπές! Είναι προφανής ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας τέτοιων απερίσκεπτων ενεργειών, ακόμα κι αν συμβαίνει να συνυπάρχει ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος. Το μόνο δε που μπορούν με βεβαιότητα να πετύχουν γενικότερα αυτές οι τακτικές, είναι στην πραγματικότητα η αποδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος και ο αποπροσανατολισμός από τον κεντρικό στόχο.

Για τούτο, υπενθυμίζοντας τις θέσεις και τη δικαιωμένη εκ των πραγμάτων διετή δράση μας, ενημερώνουμε διά του παρόντος κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις και ταυτόχρονα κάνουμε έκκληση προς κάθε ματαιόδοξο και άκαιρο "μπροστάρη" να επιδείξει την απαιτούμενη σύνεση και ωριμότητα απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Ψαχνά, 25-4-2010
Για την "Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Πολιτών Μεσσαπίας"
Νίκος Χασάνδρας (Πρόεδρος του Συλλόγου "Η Γαία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου