"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΚΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Την Παρασκέυη 23 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μικτού κλιμακίου ελέγχου στη Μεσσαπία υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματέως Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κας Μαργαρίτας Καραβασίλη. Συμμετείχαν, επίσης, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με επικεφαλής το Γενικό Επιθεωρητή, κ. Παναγιώτη Μέρκο και υδρογεωλόγοι/γεωλόγοι εκπροσωπούντες το Ι.Γ.Μ.Ε.

Οι φορείς της Κεντρικής Εύβοιας που είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν, υπέδειξαν στο κλιμάκιο τις θέσεις απόρριψης τοξικών και άλλων αποβλήτων. Επίσης, έγινε επίσκεψη και σε όλα τα ανοιχτά ορυχεία της Εταιρείας ΛΑΡΚΟ. Από όλα αυτά τα σημεία λήφθηκαν δείγματα προς εξέταση.

Με την εν λόγω επίσκεψη, κατά δήλωση της κας Καραβασίλη, άρχισε ουσιαστικά η υδρογεωλογική-χημική μελέτη, που από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει η ¨Γαία¨ και έχουν θέσει σαν πρώτο στόχο όλοι οι φορείς που δραστηροποιούνται στην περιοχή μας κατά της ρύπανσης και της αυθαιρεσίας των ρυπαντών.

Η επίσκεψη του κλιμακίου σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας προς εξεύρεση λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματα και πιστεύουμε πλέον ότι δεν θα μείνουμε στα ανέξοδα λόγια. Αυτό δε που προέχει επί του παρόντος και απαιτούμε την άμεση λύση του, είναι η εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες. Ειδικά στο θέμα αυτό δεν τίθενται συμβιβασμοί και ούτε υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και υποχώρησης.

Πέραν τούτων, ζητήσαμε από την Ειδική Γραμματέα να υλοποιηθεί άμεσα με Υπουργική απόφαση η δέσμευση της Υπουργού κας Τίνας Μπιρμπίλη για μηδενική ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Τέλος, αναμένουμε με αγωνία την επίσκεψη της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α, κας Τίνας Μπιρμπίλη, προκειμένου να εξαγγελθούν τα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

1 σχόλιο:

  1. Είχε ειδοποιηθεί η λάρκο ώστε τα αποτελέσματα των αναλύσεων να μην επιδέχονται αμφισβήτηση; Η απλά ήρθαν να κάνουν την βόλτα τους ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου; η μηδενική ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου συο νέρό πότε θα γίνει υπ. απόφαση; Πότε θα υπάρξει νερό κατάλληλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή