"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ "Η ΓΑΙΑ"

Ψαχνά, 29-4-2010
Αρ. Πρωτ. 199

ΠΡΟΣ:
Αξιότιμο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας

ΚΟΙΝ: Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα : Απορρίψεις αποβλήτων
Σχετ: Έγγραφό μας υπ' Αρ. Πρωτ. 197/16-4-2010

Σύμφωνα με το παραπάνω σχετικό, το οποίο επισυνάπτουμε, καταγγείλαμε στη Δημοτική Αρχή του δήμου Μεσσαπίων την απόρριψη μπαζών και άλλων φερτών υλικών στο δρόμο Κυπαρίσσι-Σταυρός, στη θέση ¨ΚΑΜΙΝΙ¨, δίπλα στο ρέμα. Στη συνέχεια κι ενώ αναμέναμε την ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και την απόσυρση των απορριμμάτων, διαπιστώσαμε νέες απορρίψεις μπαζών, κυρίως οικοδομικών υλικών, ενώ με κάποιο οδοποιητικό μηχάνημα έγινε ακολούθως διάστρωση του χώρου και μετακύληση των απορριμμάτων προς το ρέμα. Ο δε εργολάβος που πραγματοποίησε τις εργασίες αυτές, λογικά θα έπρεπε να είχε γίνει αντιληπτός από τον Πρόεδρο του Τ.Δ. Κυπαρισσίου.

Ακολούθως, διαπιστώσαμε και νεότερες απορρίψεις μπαζών, με διάστρωση αυτών προς το ρέμα, και για το λόγο αυτό παρακολουθήσαμε την περιοχή με εθελοντές μέλη μας.

Στις 28-4-2010 υπέπεσε στην αντίληψή μας το Φ/Δ.Χ, με αριθμό κυκλοφορίας ΧΑΖ 6231 και ιδιοκτησίας Σουλτάνου Ιωάννη, να αποθέτει μπάζα στο ίδιο σημείο που είχαν απορριφθεί και τα προηγούμενα.

Την ίδια ημέρα, ειδοποιήσαμε τον Αγροφύλακα κ. Στούπα Γεώργιο, κάτοικο Ψαχνών και επισκεφθήκαμε μαζί τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Όταν κατεβήκαμε το πρανές του ποταμού, διαπιστώσαμε έκπληκτοι την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων ποικίλων στερεών απορριμμάτων, όπως και ογκώδεις σάκους με το ίδιο υλικό που είχαμε βρει και στο δάσος του Τ.Δ. Τριάδας, στη θέση ¨ΠΥΡΓΟΣ¨. Το υλικό εκείνο, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφορά σε στερεά τοξικά απόβλητα, που προέρχονται από βιομηχανία επεξεργασίας αλουμινίου.

Ύστερα από τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρόμοια στερεά τοξικά απόβλητα σε τεράστιες ποσότητες έχουμε εντοπίσει και στο Τ.Δ. Καμαρίτσας και στο Τ.Δ. Ψαχνών, στη θέση ¨ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ¨, θεωρούμε ότι υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα παράνομης διακίνησης τοξικών αποβλήτων και για τούτο χρειάζεται να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες Αρχές, ώστε να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και προς κάθε κατεύθυνση. Θεωρούμε δε βέβαιο ότι τα τοξικά απόβλητα που εντοπίσαμε, είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που πιθανώς έχουν κατά τα τελευταία χρόνια "θαφτεί" στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - Ε.Υ.Ε.Π.
Γενικό Επιθεωρητή, κ. Παναγιώτη Μέρκο
Λ. Κηφισίας 1-3, 11523 ΑΘΗΝΑ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.
Θεοδωράτου και Βέλλιου, 35100 ΛΑΜΙΑ
3. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ - Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Λ. Χαϊνά 91, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ
4. ΑΓΡΟΝΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Μαυρογέννους 2, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ
5. ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
34400 ΨΑΧΝΑ
6. ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Λ. Χαϊνά 97, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ
7. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αρεθούσης 153, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ

Προσέξτε ότι ο σάκος (big bag) με το γνώριμο περιεχόμενο - είναι πανομοιότυπο με τα τοξικά απόβλητα που έχουν εντοπιστεί και σε άλλες θέσεις της Μεσσαπίας - ανήκει στη εταιρεία ζωοτροφών KEGO, η οποία εδρεύει στην περιοχή του Βατώντα Νέας Αρτάκης. Και αν δεν το γνωρίζει ο κύριος εισαγγελεύς, τον πληροφορούμε ότι μόνο ένα συρματόπλεγμα χωρίζει την KEGO από τον αύλειο χώρο της εταιρείας ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ Α.Ε, όπου είναι συγκεντρωμένες ανυπολόγιστες ποσότητες τοξικών αποβλήτων από την επεξεργασία αλουμινίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στην εταιρεία ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ έχει επιβληθεί πρόστιμο από τη Νομαρχία Εύβοιας και έχει διαταχθεί η διακοπή της λειτουργείας της για διάφορες παραβάσεις και κυρίως για την αδιαφανή διαχείριση των τοξικών αποβλήτων της.
Με αφορμή την καταγγελία του Συλλόγου "Γαία", ο υπεύθυνος της μονάδας της KEGO-ΝΗΡΕΑΣ, κ. Σωτήρης Κατσίκης, δήλωσε τα εξής στην εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (14-5-2010): "Τα big bags μπορεί να τα βρήκαν από κάποιον πελάτη μας ή να έχουν κλαπεί από διπλανή μονάδα, την οποία έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν για περιβαλλοντικούς λόγους".
Εσείς, κύριε εισαγγελεύ, ακόμα ψάχνετε να βρείτε την προέλευση των τοξικών αποβλήτων που στοιβάζονται στη Μεσσαπία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου