"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνη Δημόπουλο, με θέμα τη θεσμική ρύθμιση της διάκρισης του εξασθενούς χρωμίου από το ολικό, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης των Δήμων Μεσσαπίων, Οινοφύτων και της ευρύτερης Βοιωτίας, όπου οι υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου έχουν καταστήσει το
νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Η Γαία", κ. Νίκος Χασάνδρας, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των φορέων και πολιτών της Μεσσαπίας, ο π. Ιωάννης Οικονομίδης ως εκπρόσωπος του Ι.Τ.Α.Π. και του Συλλόγου των Οινοφύτων "Πολίτες για την Αειφορία" και ο κ. Δημήτρης Δελβενακιώτης ως εκπρόσωπος της "Συμπαράταξης Βοιωτών" και των "Θηβαίων Πολιτών για το Περιβάλλον".

Από αριστερά: π. Ιωάννης Οικονομίδης, Νίκος Χασάνδρας, Δημήτρης Δελβενακιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο εβδομάδες πριν τη σύγκληση της σύσκεψης, η "Γαία" είχε αποστείλει το υπ' αριθμ. 216/5-7-2010 έγγραφο προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Υγείας, όπου παρατίθενταν τα δεδομένα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Μεσσαπία και οι λόγοι που επιβάλλεται άμεσα η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διάκριση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, ώστε να οριστεί μηδενική ή έστω μη ανιχνεύσιμη τιμή εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, δεν είχε μελετήσει και λάβει υπόψη του μόνο το συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά είχε πλήρη ενημέρωση και για όλα τα προηγούμενα έγγραφα σχετικά με το ζήτημα της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας και τις προτάσεις αντιμετώπισής του, που έχει κατά καιρούς αποστείλει η "Γαία" προς κάθε αρμόδιο, ενώ πολύ καλά επίσης γνώριζε τις έως τώρα παρεμβάσεις και δράσεις του Συλλόγου μας, καθώς και τις κατατοπιστικές διαδικτυακές δημοσιεύσεις στον ιστότοπό μας www.messapiagaia.blogspot.com.

Οι θέσεις και τα αιτήματα του Συλλόγου μας και της Επιτροπής Αγώνα, όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Νίκο Χασάνδρα, συνοψίζονται στα εξής 3 σημεία:

α) Για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών, προϋπόθεση είναι να μην ανιχνεύεται καθόλου εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.

β) Επιβάλλεται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), προκειμένου να θεσμοθετηθεί η διάκριση του εξασθενούς χρωμίου από το ολικό.

γ) Οφείλει η πολιτεία, ασχέτως της συμπεριφοράς του Δήμου Μεσσαπίων, να εξασφαλίσει άμεσα υγιεινό νερό για τους κατοίκους και στην προκειμένη περίπτωση η πλέον σύντομη και εγγυημένη λύση είναι η παροχή νερού από την ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, ανταποκρινόμενος θετικά στα παραπάνω, υποσχέθηκε υπεύθυνα ότι από πλευράς του θα γίνουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και πολύ σύντομα προβλέπεται να υπάρξουν εξαγγελίες μέτρων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά μας, αναμένουμε τις σημαντικές εξελίξεις εντός των προσεχών ημερών, έχοντας βάσιμους λόγους πλέον να είμαστε αισιόδοξοι και να θεωρούμε ότι ο Αγώνας μας θα φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ώστε ο Λαός της Μεσσαπίας επιτέλους να δικαιωθεί!

                           

3 σχόλια:

  1. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε.
    Δυστυχώς στην προηγούμενη προσπάθεια η κα Μπιρμπίλη δεν πρέπει να είχε τόσο καλό βαθμό στη Χημεία [Cr(vi)] και μάλλον μπέρδεψε τα πράγματα στη Βουλή. Μήπως όμως δεν είχε ενημερωθεί σωστά???... Who knows?
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια "πατάτα" ήταν, που ο Δήμαρχος βιάστηκε να την κάνει... σημαία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος πανηγύριζε και μιλούσε για τη μεγαλύτερη δικαίωσή του, όταν η Μπιρμπίλη είπε στη Βουλή ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε το ολικό από το εξασθενές χρώμιο.

    Ξέρετε όμως τι θα γίνει όταν πολύ σύντομα η Μπιρμπίλη υπογράψει για το αντίθετο από αυτό που ακούστηκε στη Βουλή, για τη διάκριση δηλαδή του εξασθενούς από το ολικό χρώμιο και το σχεδόν μηδενικό επιτρεπτό όριο εξασθενούς στο πόσιμο νερό;

    Ε, λοιπόν, θα ξαναβγάλει ανακοίνωση ο Δήμαρχος και θα μιλάει και πάλι για την πιο μεγαλη δικαίωσή του!

    Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή