"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΠΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ;


Κατά τις τελευταίες ημέρες διαδίδονται από μερικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης διάφορες αδέσποτες παραπληροφορίες γύρω από την απόφαση της υπερπεριφερειάρχου Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, κυρίας Καλλιόπης Γερακούδη, με την οποία ως γνωστόν ανεστάλη άνευ αιτιολογίας και επ' αόριστον η απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαπίας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων της Εύβοιας.

Δείχνοντας, μάλιστα, τυφλή εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία κάποιας ανώνυμης πηγής που επικαλούνται, μετέφεραν παραποιημένα και τα δεδομένα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11-1-2011 υπό την υπουργό ΠΕΚΑ, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, όπου βεβαίως είχε κληθεί και η κυρία Γερακούδη, ώστε να αιτιολογήσει την ανεξήγητη ενέργειά της. Σημειωτέον δε ότι η ίδια η κυρία Γερακούδη δεν έχει κάνει έως τώρα καμία δήλωση κι ούτε έχει δώσει επωνύμως κάποια πληροφορία επί του συγκεκριμένου ζητήματος.


Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη σύσκεψη, παραθέτουμε ακολούθως τα παρακάτω στοιχεία τα οποία μας παραχωρήθηκαν απ' ευθείας από το ΥΠΕΚΑ. Εκλήθη η κυρία Γερακούδη από την υπουργό ΠΕΚΑ, ύστερα από το θόρυβο που έγινε στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να της επισημανθεί αφενός η προτεραιότητα που αποδίδει το ΥΠΕΚΑ στην απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από την περιοχή της Μεσσαπίας και αφετέρου να της ζητηθούν υπεύθυνες εξηγήσεις για τους λόγους που εξέδωσε την απόφασή της.


Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας τις απαιτούμενες εξηγήσεις στην υπουργό, επικαλέστηκε κατ' αρχήν τη μη επαρκή ενημέρωσή της για το όλο θέμα. Ισχυρίστηκε δε ότι ανακάλεσε επ’ αόριστον τη σχετική προκήρυξη, για να μελετήσει καλύτερα το θέμα, επειδή έκρινε ότι η υπηρεσία της Περιφέρειας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ανάπτυξης, η οποία είχε εισηγηθεί το διαγωνισμό, ήταν αναρμόδια για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Σε τούτο ακριβώς τον ισχυρισμό είχαν βασιστεί και οι διαδόσεις για δήθεν στημένο διαγωνισμό, οι οποίες είχαν ήδη προ-δημοσιευθεί ως αυταπόδεικτες αλήθειες σε ορισμένα site.


Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε από πλευράς ΥΠΕΚΑ ότι η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και να προκηρυχθεί ως "έργο", παρά ως "πράξη" παροχής υπηρεσιών, δεδομένου ότι αφορά στη διασυνοριακή μεταφορά τοξικών αποβλήτων και τούτη την υπηρεσία μόνον ορισμένες αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης ανέλαβε το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ως "έργο", βεβαίως, μπορεί και πρέπει να χαρακτηρισθεί η προβλεπόμενη αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής, η οποία όμως δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί παρά μόνο μετά την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων.


Η υπουργός τέλος ζήτησε από την κυρία Γερακούδη να δοθούν υπεύθυνες διευκρινίσεις για όλες τις διαδικασιακές πτυχές του ζητήματος και να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο.


Αυτά έλαβαν χώρα κατά τη σύσκεψη, καθαρά και ξάστερα! Όσοι λοιπόν δημοσίευσαν άλλα, παραποιώντας την αλήθεια, θα πρέπει τώρα, αν έχουν τα κότσια, να βγουν να μας διαψεύσουν, διαφορετικά οφείλουν να ζητήσουν τουλάχιστον μια ειλικρινή συγγνώμη. Και ας έχουμε υπόψη μας, επίσης, ότι αν δεν "ξετρυπώναμε" και δεν δημοσιοποιούσαμε την απόφαση, κανείς σήμερα δεν θα ήξερε ούτε και θα υποψιαζόταν τίποτε.


Δεν πιστεύουμε, πάντως, ότι τις παραπλανητικές πληροφορίες σε συγκεκριμένα διαδικτυακά μέσα έδωσε η κυρία Γερακούδη. Η ανώνυμη(;) πηγή αυτών των ανεύθυνων ψευδο-πληροφοριών και ερμηνειών φαίνεται πως είναι άλλο πρόσωπο, και προφανώς το ίδιο πρόσωπο που "μαγείρεψε" την επ' αόριστον αναστολή της πράξης απομάκρυνσης των τοξικών αποβλήτων. Η κυρία Γερακούδη, βεβαίως, "σερβίρισε" την απόφαση της αναστολής βάζοντας την υπογραφή της και μάλιστα την ίδια ώρα που υπέγραφε και την ανάληψη των νέων καθηκόντων της στη θέση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.


Τόσο εσπευσμένα έγινε η έκδοση της απόφασης, που θα νόμιζε κανείς ότι το ζήτημα των επικίνδυνων αποβλήτων της Μεσσαπίας είχε απασχολήσει σε βάθος και από πολύ καιρό πριν την κυρία Γερακούδη, κατά την περίοδο δηλαδή που ήταν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και φυσικά δεν είχε αρμοδιότητα στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Όμως, η ίδια ομολόγησε την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον της υπουργού ΠΕΚΑ ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένη για το συγκεκριμένο θέμα!


Όντως, ούτε ενημερωμένη ήταν η κυρία Γερακούδη, αλλά ούτε και κάποια ανάμειξη μπορεί να είχε στο… κόλπο. Δεν πιστεύουμε, δηλαδή, ότι η κυρία Γερακούδη μπορεί να συνδέεται η ίδια με τους άγνωστους(;) ρυπαντές της Μεσσαπίας, ώστε να αναστείλει την πράξη απομάκρυνσης, αποβλέποντας στη ματαίωση της ταυτοποίησης των τοξικών αποβλήτων, με απώτερο σκοπό να μείνουν οι ένοχοι ατιμώρητοι για το έγκλημά τους.


Ο πολιτικός προστάτης των ρυπαντών είναι αναμφίβολα ο υπεύθυνος και για την παραπληροφόρηση που πέρασε μέσα από κάποιες ιστοσελίδες, λίγες ευτυχώς. Και δεν κατηγορούμε τις ιστοσελίδες για το ότι παραπλανήθηκαν, αλλά θα μπορούσαν πολύ απλά να αποκαλύψουν την αλήθεια για την ταυτότητα της καθόλου τυχαίας πηγής των "έγκυρων" πληροφοριών τους και να μην γίνονται κατ' αυτό τον τρόπο συνένοχοι.


Όπως όλα δείχνουν, όμως, ακόμα και η κυρία Γερακούδη φαίνεται πως έπεσε θύμα της ίδιας παραπλανητικής πληροφόρησης (ή έστω "ανεπαρκούς" ενημέρωσης) και υπέγραψε την ακυρωτική απόφαση για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, μόνο που αυτό δεν την απαλλάσσει σε καμία περίπτωση από τις ευθύνες της, διότι προτεραιότητά της και γνώμονας των ενεργειών της θα έπρεπε πάντα να είναι η εξυπηρέτηση του κοινού καλού και… κανενός άλλου! Και στην προκειμένη περίπτωση το κοινό καλό είναι η κατεπείγουσα απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου