"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε από την απόφαση της κυρίας Γερακούδη για την επ' αόριστον αναστολή απομάκρυνσης των τοξικών αποβλήτων της Μεσσαπίας (5-1-2011), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ (11-1-2011), όπου η υπουργός ζήτησε από την κυρία Γερακούδη να δοθούν υπεύθυνες διευκρινίσεις για όλες τις διαδικασιακές πτυχές του ζητήματος και να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη.


Κατόπιν τούτου, η κυρία Καραβασίλη και ο Γενικός Διευθυντής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, κύριος Παναγιώτης Μέρκος, επισκέφτηκαν στις 19 Ιανουαρίου τις θέσεις στην περιοχή της Μεσσαπίας, όπου έχουν απορριφθεί μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων στερεών βιομηχανικών αποβλήτων.


Παράλληλα, μετέβησαν στην εταιρεία Μελιγγόνη & Σια Ο.Ε.Β.Ε, η οποία εδρεύει στον Βατώντα Νέας Αρτάκης και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την ύπαρξη τεράστιων σωρών βιομηχανικών αποβλήτων στον αύλειο χώρο της κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.


Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία Μελιγγόνη έχει βρεθεί ένοχη για πολλές σοβαρές παραβάσεις και κυρίως για την αδιαφανή διαχείριση των τοξικών της αποβλήτων, με συνέπεια η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Εύβοιας να εκδώσει απόφαση "επιβολής διοικητικών κυρώσεων και προσωρινής διακοπής της λειτουργίας της" (7 Ιανουαρίου 2010).


Ωστόσο, έχουμε πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η επαναχορήγηση άδειας λειτουργίας στη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ως προς τούτο το ενδεχόμενο, η κυρία Καραβασίλη δεσμεύθηκε απέναντί μας ότι θα επιληφθεί η ίδια του θέματος, προκειμένου να μην επιτραπεί η παράνομη επαναλειτουργία της μονάδας.

Βιομηχανικά απόβλητα στον αύλειο χώρο της εταιρείας Μελιγγόνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου