"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1. Απάντηση προς το servitoros.gr - Φίλος μεν ο "Σερβιτόρος", φιλτάτη δε η αλήθεια!
Θεωρούμε ότι ο τίτλος "Βολές Χασάνδρα κατά των τοπικών μέσων ενημέρωσης", κάτω από τον οποίο δημοσιεύσατε και κριτικάρατε το τελευταίο Δελτίο Τύπου που σας αποστείλαμε, δεν είναι μόνο άστοχος, αλλά και απολύτως άδικος, αφού θέμα και ουσία του σχετικού Δελτίου μας αποτελεί σαφέστατα η γνωστή απαράδεκτη απόφαση της κυρίας Γερακούδη, για την οποία είναι η ίδια υπεύθυνη και υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις και για τούτο υποστηρίξαμε (και θα υποστηρίζουμε) ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να την υποκαθιστά, είτε με τη δημοσίευση αγνώστου προέλευσης πληροφοριών για λογαριασμό της είτε με όποιο άλλο τρόπο. Αν νομίζετε ότι πράξατε κάτι τέτοιο, τότε είναι δικαίωμά σας να θίγεστε, αλλά τούτο απέχει παρασάγγας από τη γενίκευση που χρησιμοποιείτε στον τίτλο σας όσον αφορά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Διότι τα ΜΜΕ και μάλιστα τα τοπικά, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει βεβαίως ο "Σερβιτόρος", είναι αποδεδειγμένα συμμαχητές μας στους αγώνες που κατά τα τελευταία χρόνια διεξάγουμε και κάθε άλλο παρά βολές θα εξαπολύαμε ποτέ εναντίον τους. Με την ευκαιρία μάλιστα, θα θέλαμε ακόμα μια φορά να τους εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για την πολύτιμη προσφορά τους.


Επιτρέψτε μας, όμως, να καταθέσουμε καλοπροαίρετα και ορισμένες επισημάνσεις μας. Λέτε στο δημοσίευμά σας ότι την έντονη αντίδρασή μας προκάλεσαν οι απαντήσεις που δόθηκαν ύστερα από σχετικό ρεπορτάζ σας. Όμως, διαπιστώνουμε ότι ούτε για ρεπορτάζ ούτε για απαντήσεις πρόκειται στην πραγματικότητα. Διότι ρεπορτάζ χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση, δεν είναι ρεπορτάζ. Οι δε "απαντήσεις" δεν συνιστούν απαντήσεις, όταν είναι αδέσποτες. Αν μάλιστα οι υποτιθέμενες απαντήσεις προέρχονταν από την κυρία Γερακούδη, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος απόκρυψης της ταυτότητάς της. Από την άλλη, κανείς δεν νομιμοποιείται να απαντά ανωνύμως για λογαριασμό της, χωρίς καν να παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας του. Έτσι, ο καθένας θα μπορούσε να διαδίδει οτιδήποτε, αναφέροντας απλώς το στερεότυπο "σύμφωνα με πληροφορίες μου". Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι η κυρία Γερακούδη διοικεί δύο ολόκληρες Περιφέρειες, τότε καταλαβαίνετε πόσο παράλογο θα ήταν να χρειάζεται η μεσολάβηση κάποιων απλών πολιτών για να ακουστεί η φωνή της!


Όσο για το ότι οι πληροφορίες σας επιβεβαιώθηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11-1-2011 υπό την υπουργό ΠΕΚΑ, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, σας ενημερώνουμε υπεύθυνα ότι το ακριβώς αντίθετο συνέβη: διαψεύστηκαν παταγωδώς! Οι δε δικαιολογίες της κυρίας Γερακούδη, τις οποίες περιέργως εσείς είχατε ήδη παρουσιάσει ως αντικειμενικά γεγονότα, απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από την κυρία Μπιρμπίλη.


2. Η αλήθεια για τη σύσκεψη με αδιάσειστα στοιχεία
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία επικαλύφτηκε και διαστρεβλώθηκε από ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χωρίς καμία διασταύρωση, παραθέτουμε ακολούθως τα παρακάτω στοιχεία τα οποία μας παραχωρήθηκαν απ' ευθείας από το ΥΠΕΚΑ.


Στη σύσκεψη εκλήθη η κυρία Γερακούδη από την υπουργό ΠΕΚΑ, ύστερα από το θόρυβο που έγινε στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να της επισημανθεί η προτεραιότητα που αποδίδει το ΥΠΕΚΑ στην απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαπίας και παράλληλα να της ζητηθούν επίσημες εξηγήσεις για τους λόγους που εξέδωσε τη γνωστή απόφαση της επ' αόριστον αναστολής της Πράξης Συλλογής και Απομάκρυνσης των Επικίνδυνων Αποβλήτων της Μεσσαπίας.


Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, κυρία Καλλιόπη Γερακούδη, δίνοντας εξηγήσεις στην υπουργό, επικαλέστηκε κατ' αρχήν την ελλιπή ενημέρωσή της για το όλο θέμα. Ισχυρίστηκε δε ότι ανακάλεσε επ’ αόριστο τη σχετική προκήρυξη, για να μελετήσει το θέμα, επειδή έκρινε ότι η υπηρεσία της Περιφέρειας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ανάπτυξης, η οποία βάσει της "Πράξης Συλλογής και Απομάκρυνσης των Επικίνδυνων Αποβλήτων" είχε εισηγηθεί το διαγωνισμό, ήταν αναρμόδια για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Σε τούτο ακριβώς τον ισχυρισμό είχαν βασιστεί και οι διαδόσεις για δήθεν στημένο διαγωνισμό, οι οποίες είχαν προ-δημοσιευθεί ως αυταπόδεικτες αλήθειες σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.


Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε από πλευράς ΥΠΕΚΑ  ότι η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και να προκηρυχθεί ως "έργο", παρά μόνο ως "πράξη" παροχής υπηρεσιών, δεδομένου ότι αφορά στη διασυνοριακή μεταφορά τοξικών αποβλήτων και τούτη την υπηρεσία μόνον ορισμένες αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν και ως εκ τούτου η Διεύθυνση Ανάπτυξης θα μπορούσε να αναλάβει τον σχετικό διαγωνισμό. Ως "έργο", βεβαίως, μπορεί και πρέπει να χαρακτηρισθεί η προβλεπόμενη αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής, η οποία όμως δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί παρά μόνο μετά την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων.


Η υπουργός τέλος ζήτησε από την κυρία Γερακούδη να δοθούν υπεύθυνες διευκρινίσεις για όλες τις διαδικασιακές πτυχές του ζητήματος και να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια στην υλοποίηση του διαγωνισμού σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο.


Αυτά έλαβαν χώρα κατά τη σύσκεψη, καθαρά και ξάστερα! Όσοι λοιπόν δημοσίευσαν άλλα, παραποιώντας την αλήθεια, θα πρέπει τώρα, αν έχουν τα κότσια, να βγουν να μας διαψεύσουν, διαφορετικά οφείλουν να ζητήσουν τουλάχιστον μια ειλικρινή συγγνώμη. Και ας μη μας διαφεύγει, επίσης, ότι αν δεν "ξετρυπώναμε" και δεν δημοσιοποιούσαμε την απόφαση, κανείς σήμερα δεν θα ήξερε ούτε και θα υποψιαζόταν τίποτε!


3. Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της κας Γερακούδη
Δεν πιστεύουμε, πάντως, ότι τις παραπλανητικές πληροφορίες σε συγκεκριμένα διαδικτυακά μέσα έδωσε απ' ευθείας η κυρία Γερακούδη. Η ανώνυμη(;) πηγή αυτών των ανεύθυνων ψευδο-πληροφοριών και ερμηνειών φαίνεται πως είναι άλλο πρόσωπο, και προφανώς το ίδιο πρόσωπο που "μαγείρεψε" την επ' αόριστον αναστολή της πράξης απομάκρυνσης των τοξικών αποβλήτων. Η κυρία Γερακούδη, βεβαίως, "σερβίρισε" την απόφαση της αναστολής βάζοντας την υπογραφή της και μάλιστα την ίδια ώρα που υπέγραφε και την ανάληψη των καθηκόντων της ως Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.


Τόσο εσπευσμένα έγινε η έκδοση της απόφασης, που θα νόμιζε κανείς ότι το ζήτημα των επικίνδυνων αποβλήτων της Μεσσαπίας είχε απασχολήσει σε βάθος και από πολύ καιρό πριν την κυρία Γερακούδη, κατά την περίοδο δηλαδή που ήταν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και φυσικά δεν είχε αρμοδιότητα στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Όμως, η ίδια ομολόγησε την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον της υπουργού ΠΕΚΑ ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένη για το συγκεκριμένο θέμα!


Όντως, ούτε ενημερωμένη ήταν η κυρία Γερακούδη, αλλά ούτε και κάποια ανάμειξη μπορεί να είχε στο… κόλπο. Δεν πιστεύουμε, δηλαδή, ότι η κυρία Γερακούδη μπορεί να συνδέεται η ίδια με τους άγνωστους(;) ρυπαντές της Μεσσαπίας, ώστε να αναστείλει την πράξη απομάκρυνσης, αποβλέποντας στη ματαίωση της ταυτοποίησης των τοξικών αποβλήτων, με απώτερο σκοπό να μείνουν οι ένοχοι ατιμώρητοι για το έγκλημά τους. Γιατί είναι ευνόητο πως οι ένοχοι της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας έχουν υψηλές διασυνδέσεις και τυγχάνουν πολιτικής προστασίας.


Ο πολιτικός προστάτης των ρυπαντών είναι αναμφίβολα ο υπεύθυνος και για την παραπληροφόρηση που πέρασε μέσα από κάποιες ιστοσελίδες, λίγες ευτυχώς. Και δεν κατηγορούμε τις ιστοσελίδες για το ότι παραπλανήθηκαν, αλλά θα μπορούσαν πολύ απλά να πουν την αλήθεια για την ταυτότητα της καθόλου τυχαίας πηγής των "έγκυρων" πληροφοριών τους. Αν μάλιστα θεωρούν ότι οι πληροφορίες τους επιβεβαιώθηκαν, δεν έχουν λόγο να αποκρύπτουν τίποτε.


Όπως όλα δείχνουν, όμως, και η κυρία Γερακούδη θύμα της ίδιας παραπληροφόρησης φαίνεται πως έπεσε, μόνο που αυτό δεν την απαλλάσσει σε καμία περίπτωση από τις ευθύνες της, διότι προτεραιότητά της και γνώμονας των ενεργειών της θα πρέπει πάντα να είναι η εξυπηρέτηση του κοινού καλού και… κανενός άλλου!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Χασάνδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου