"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΓΑΙΑ" ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ (15-3-2010)

Η δεύτερη κατά σειρά Συνέλευση του Δικτύου Περιβαλλοντικών Συλλόγων Ευβοίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Ν. Αρτάκης με αποκλειστικό θέμα τη συγκρότηση επιτροπής για την αντιμετώπιση της τοξικής ρύπανσης και χημικής μόλυνσης του υδροφορου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας (Υδροφορέας 07-24).

Με παρέμβαση διά του Προέδρου του, ο Σύλλογος "Η Γαία" επεσήμανε τα παρακάτω:

Οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες του Συλλόγου είναι λίγο πολύ γνωστές, θα αναφερθώ πολύ σύντομα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή προκειμένου να ενημερωθούν και κάποιοι από τους παρόντες που ίσως δεν γνωρίζουν τα τεράστια και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας κυρίως λόγω της τοξικής ρύπανσης.

Ο Σύλλογος από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του προσδιόρισε τους ακόλουθους στόχους:

- Προστασία του περιβάλλοντος
- Ποιότητα ζωής
- Αειοφόρος ανάπτυξη
- Μαζικότητα του περιβαλλοντικού κινήματος
- Συνεχής παρουσία προς κάθε κατεύθυνση για την προστασία του περιβάλλοντος με καταγγελτικό λόγο και κατάθεση προτάσεων

Από τον πρώτο καιρό (2007) το μόνο που διαπιστώναμε ήταν η ανεξέλεγκτη δράση διαφόρων βιομηχανιών με προεξάρχουσες σε παραβατική συμπεριφορά αυτές της επεξεργασίας και της εξόρυξης μετάλλων. Κατ' αρχήν ζητήσαμε από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την απογραφή όλων των δραστηριοποιούμενων βιομηχανιών στην περιοχή μας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, με ταυτόχρονο αίτημα την εξέταση των αδειοδοτήσεών τους και των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων.

Οι διαπιστώσεις ήταν αποκαρδιωτικές, αφού ορισμένοι εκπρόσωποι των βιομηχανιών αποδείχθηκε ότι δεν είχαν τηρήσει τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν πραγματοποιήσει ουσιαστικούς ελέγχους, εκτός ορισμένων περιπτώσεων. Δεν είχαμε και δεν έχουμε απαίτηση οι βιομήχανοι να γίνουν περιβαλλοντολόγοι και να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους φιλικά προς το περιβάλλον, διότι εν προκειμένω υφίστανται οι παρακάτω λόγοι:

α) Επιδίωξη υψηλής κερδοφορίας
β) Τα επενδυτικά ¨μοντέλα¨ σχεδιάζονται στη βάση και μόνο της οικονομιστικής λογικής και αυτό γιατί το κεφάλαιο διαχρονικά στη χώρα μας έχει συγκαιριακή συνείδηση, αντί της ευνόητης φυσικής και ουσιαστικής απέναντι στους πολίτες και το κράτος.
γ) Η ελλιπής έως ανύπαρκτη δράση της πολιτείας και των εκπροσώπων της όσον αφορά στα εξής: Δημιουργία υποδομών, χωροταξικός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο, χρήσεις γης, παροχή κινήτρων ανάπτυξης, σχεδιασμός σωστής και πρόσφορης τεχνολογίας υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, διαδικασία ουσιαστικών ελέγχων σε όλα τα επίπεδα και τέλος επαναδιατύπωση μιας προσιτής νομοθεσίας για τους περιβαλλοντικούς όρους και την τιμωρία των υπαιτίων.
δ) Το έλλειμμα χάραξης πολιτικής από τις κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου για την ουσιαστικοποίηση και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας στην χώρα. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και τεράστιες, αφού δεν υπήρξε ποτέ εξειδίκευση της πολιτικής για την πραγματική οικονομία σχετικά με: Τον αγροτικό τομέα, τη βιομηχανία, τις κατασκευές, την παροχή υπηρεσιών (τουρισμός κ.τ.λ), την ενέργεια και την ανάπτυξη γενικότερα.

Κάθε μέρα που περνούσε, ως σύλλογος διαπιστώναμε ότι η περιοχή μας είναι εντελώς ανοχύρωτη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σχεδόν ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα να συντελείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του περιβάλλοντος με αποθέσεις υγρών και τοξικών αποβλήτων γύρω μας. Καμία αποκατάσταση της γης και του δάσους από την ληστρική εκμετάλλευση του μεταλλεύματος από την εταιρεία ΛΑΡΚΟ, η οποία μάλιστα υπάγεται μέσω του Ο.Α.Ε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι διαπιστώσεις που κάναμε για την μεταφορά και απόθεση υγρών και τοξικών αποβλήτων σε πάρα πολλές τοποθεσίες στο Δήμο μας καταγγέλθηκαν αμέσως προς όλες τις υπηρεσίες και τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι τραγικά, αφού τα απόβλητα αυτά αποδείχθηκαν τοξικά. Το γεγονός αυτό γνωρίζουν οι πάντες αφού έχουν στα χέρια τους επίσημα έγγραφα. Επομένως, όποιος εκπρόσωπος της πολιτείας ομιλεί για το αντίθετο, απλά λέει ψέματα.

Στη συνέχεια και μετά τις αναλύσεις που με δικό μας αίτημα δρομολογήθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν. Α Ευβοίας - η υπηρεσία ανταποκρίθηκε αμέσως και είναι προς τιμή της - διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό. Σύμφωνα με όλους τους ειδικούς επιστήμονες το εξασθενές χρώμιο είναι παράγωγο των βιομηχανιών και ποτέ δεν απαντάται στη φύση.

Προκειμένου να αναγκάσουμε την πολιτεία να αντιμετωπίσει σοβαρά την τοξική ρύπανση, πέραν των εγγράφων, ένδικων μέσων κλπ, προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας επιτροπής φορέων και πολιτών του Δήμου Μεσσαπίων, η οποία λειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009, συνεδριάζει και δραστηριοποιείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Από την επιτροπή αυτή αποχώρησε ο περιβαλλοντικός σύλλογος «ΤΑΝΑΪΣ» κατά τηλεφωνική δήλωση του Προέδρου του.

Ο κόσμος σήμερα είναι αρκετά ενημερωμένος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας στο πόσιμο νερό και αυτό που ζητάνε οι πολίτες είναι δράση και ουσιαστική συμμετοχή στον κοινό αγώνα. Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με την πρόταση του κ. Κ. Χαϊνά, να διευρυνθεί η υπάρχουσα επιτροπή φορέων και πολιτών, ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας που διεξάγουμε με τελικό στόχο την άσκηση πίεσης προς την πολιτεία, για να αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να κατακτηθεί μέσα από τη συλλογική δράση και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να πετύχουμε αυτά που ζητάμε:

1. Εξασφάλιση άμεσα ασφαλούς πόσιμου νερού.
2. Κατασκευή υδατοφράγματος με συλλογή των επιφανειακών νερών για άρδευση.
3. Επιδημιολογική μελέτη υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.
4. Υδρογεωλογική-Χημική μελέτη για να διαπιστωθούν οι αιτίες και να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι.
5. Αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τους περιβαλλοντικούς όρους και την απόδοση ποινικών ευθυνών στους ρυπαντές. Το προεδρικό διάταγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» με τη σημερινή νομοθεσία είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο.
6. Μελέτη-έρευνα ρύπανσης και μόλυνσης του Ευβοϊκού Κόλπου από τις εκβολές του Ασωπού ως το βόρειο Ευβοϊκό.
7. Σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής υπό την εποπτεία του Υ.Π.Ε.Κ.Α για την λήψη δειγμάτων νερού και χωμάτων και τον προσδιορισμό θέσεων δειγματοληψίας.
8. Ορισμός φορέα διαχείρισης για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο του "Κωλοβρέχτη"
9. Συμμετοχή, με θεσμικό ρόλο , φορέων και πολιτών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
10. Άμεση παροχή κινήτρων και αποζημιώσεων στους αγρότες της περιοχής μας.
11. Άμεση αποκατάσταση με όρους και κανόνες κοινοτικής νομοθεσίας του περιβάλλοντος από την εταιρία ΛΑΡΚΟ.

Όλα αυτά που θέλουμε και πρέπει να γίνουν, είναι απαραίτητο να τα διεκδικήσουμε με συνεχή προσπάθεια μέσα από την ενεργή συμμετοχή φορέων και πολιτών, αφού κάθε μέρα διαπιστώνουμε την αδιαφορία (στην καλύτερη περίπτωση) και την ανοίκεια επίθεση από τους άρχοντες, κυρίως, το Α' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το μόνο θετικό αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, είναι αφενός η αποδοχή του περιβαλλοντικού εγκλήματος από την Ν.Α. Εύβοιας και το Νομάρχη, και αφετέρου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για να γίνουν όμως τα λόγια έργα, θεωρούμε ότι απαιτείται η ενδυνάμωση του αγώνα μας, οπότε είναι άκρως αναγκαία η διεύρυνση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου