"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Έγγραφο του Συλλόγου "Η Γαία"
Ψαχνά, 12-3-2010
Αρ. Πρωτ. 189

ΠΡΟΣ:
ΥΠΕΧΩΔΕ
ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Κο Ανδρέα Ανδρεαδάκη
Ιατρίδου 2 και Κηφισίας 124
11526 ΑΘΗΝΑ

Κοιν:ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Όπως γνωρίζετε, η Κεντρική Εύβοια δοκιμάζεται από το τεράστιο πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η ύπαρξη βαρέων μετάλλων, εξασθενούς χρωμίου, νιτρικών, νιτρωδών και λοιπών ουσιών έχει διαπιστωθεί από σωρεία αναλύσεων, που έχουν πραγματοποιήσει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το ΙΓΜΕ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η Ε.Υ.Ε.Π και άλλοι φορείς, τόσο στα νερά της άρδευσης όσο και της ύδρευσης, κυρίως στη Μεσσαπία. Τα τραγικά αυτά αποτελέσματα έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση, ο τόπος οδηγείται σε μαρασμό και η υγεία των κατοίκων κινδυνεύει άμεσα.

Είναι βέβαιο, ότι η περιοχή μας υφίσταται τις συνέπειες της ληστρικής εκμετάλλευσης από την εξόρυξη του σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος που πραγματοποιεί η εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε, η οποία από το 1968 δεν έχει προβεί σε καμία αποκατάσταση των ¨ανοιχτών πηγαδιών¨ και απόφραξης των υδατορεμάτων.

Επίσης, ο τόπος μας είναι ανοχύρωτος απέναντι στην εγκληματική συμπεριφορά των μεταλλουργικών βιομηχανιών Βοιωτίας και Ευβοίας, που αποθέτουν υγρά και στερεά τοξικά απόβλητα παντού γύρω μας ατιμωρητί.

Το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, απασχόλησε πρόσφατα και την μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα και παρά τα έγγραφα, τις προσωπικές παραστάσεις προς την πολιτεία, τη δημοσιότητα στα Μ.Μ.Ε, τις κινητοποιήσεις του κόσμου και τις διαμαρτυρίες φορέων και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική αντιμετώπιση για το συντελούμενο αυτό έγκλημα.

Αντίθετα, αυτό που εισπράττουμε και μας εξοργίζει αφάνταστα είναι η αδιαφορία των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ενορχηστρωμένη προσπάθεια διάφορων σπεκουλαδόρων επιστημόνων και εμπόρων, που ο καθένας από την πλευρά του καπηλεύεται το πρόβλημα ή πουλάει φίλτρα εξυγίανσης του νερού.

Αν και το γεγονός της τοξικής ρύπανσης και χημικής μόλυνσης στην Κεντρική Εύβοια είναι σαφώς διαπιστωμένο, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν επισημοποιηθεί θέσεις δειγματοληψίας χωμάτων και υδάτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες πρόκλησης και να ληφθούν από την πολιτεία μέτρα αντιμετώπισης του εγκλήματος, με κύρια προτεραιότητα την εξασφάλιση σε όλους τους κατοίκους υγιεινού πόσιμου νερού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε από την υπηρεσία σας να συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή και της Ε.Υ.Ε.Π, ώστε να ληθφούν δείγματα, να προσδιοριστούν οι θέσεις δειγματοληψίας και να διασταυρωθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων από δύο τουλάχιστον εργαστήρια Δημοσίου και Πανεπιστημίων.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1.ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου
Πλατεία Ελευθερίας
35100 Λαμία

2.ΥΠΕΚΑ
2.1 ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κα Μαργαρίτα Καραβασίλη
Λ. Μεσογείων 119
10192 Αθήνα
2.2 ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ Ε.Υ.Ε.Π
Κος Παναγιώτη Μέρκος
Λ. Κηφισίας 1-3
11523 Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου