"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΝΟΙΚΤΟ FORUM ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ"

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 4-12-2009 υπό την αιγίδα του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και περιλάμβανε τις παρακάτω πέντε θεματικές ενότητες:

1. Εφαρμογή περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών. Συντονισμός από την Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
2. Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Συντονισμός από την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.
3. Διαδικασίες ελέγχου- Κυρώσεις. Συντονισμός από Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιτζή.
4. Διαχείριση Περιβαλλοντικών κρίσεων. Συντονισμός από τον Ειδικό Γραμματέα για τα νερά κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη.
5. Συμπεράσματα - Καταπολέμηση περιβαλλοντικού εγκλήματος - Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών. Συντονισμός από τον ακτιβιστή Ιερέα των Οινοφύτων Ιωάννη Οικονομίδη.

Σύμφωνα με τις ομιλίες-τοποθετήσεις τόσο της Υπουργού, της Ειδικής Γραμματέως, του Επιτρόπου της Ε.Ε όσο και των σπουδαίων Επιστημόνων, Δικαστών, Συμβούλων του ΣτΕ και των εκπροσώπων των ανεξάρτητων αρχών, οι εκτιμήσεις μας για το forum, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρεθέντων απο τις 09:00 εως 22:50, σε γενικές γραμμές έχουν ως ακολούθως:
.
· Κατά γενική ομολογία το forum στέφθηκε με επιτυχία, αφού η αίθουσα για 14 ολόκληρες ώρες ήταν γεμάτη κόσμο.
· Αναδείχτηκε με σαφήνεια η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου για την λήψη δραστικών μέτρων υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των πολιτών και της αειφόρου ανάπτυξης. Αναγνωρίστηκε επίσημα για πρώτη φορά το περιβαλλοντικό έγκλημα τόσο για τις περιοχές Ασσωπίας και Μεσσαπίας με ειδική αναφορά όσο και άλλες περιοχές της χώρας μας.
· Αναγνωρίστηκε επίσημα (από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων) ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, των νερών ποταμών, αλλά και του εδάφους και αυτό είναι αναμφισβήτητο.
· Υπήρξε δέσμευση από την Ειδική Γραμματέα ότι άμεσα με την έναρξη του νέου έτους θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε Ασσωπία-Μεσσαπία για την ενημέρωση των πολιτών και την εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων για την αναστροφή της κατάστασης και την στήριξη των πληγέντων παραγωγικών τάξεων.
· Ζητήθηκε με σαφήνεια από τους Δικαστές η αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας τόσο για τις Μ.Π.Ε όσο και για τις ποινικές και αστικές ευθύνες των υπαιτίων και η παραδειγματική τιμωρία με ποινές φυλάκισης μη εξαγοράσιμες. Όπως, επίσης, ζητήθηκε η νομοθετική προστασία των ελεγκτικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, μέχρι να οριστικοποιηθεί κάθε πράξη βεβαίωσης παράβασης, να μην ασκείται ποινική δίωξη.
· Υπήρξε δέσμευση από τον Επίτροπο της Ε.Ε για την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής, με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος.
· Υπήρξε σαφής και κατηγορηματική δέσμευση από την πολιτική ηγεσία για κατασκευή υποδομών υποδοχής και αδρανοποίησης των βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων, ενώ επίσης εκφράστηκε η βούληση για άμεση αντιμετώπιση με εξειδικευμένα σχέδια δράσης όλων των περιβαλλοντικών κρίσεων.
· Έγινε εκτεταμένη αναφορά από την πλειψηφία των ομιλητών για τη λήψη τόσο προοληπτικών όσο και κατασταλτικών μέτρων και ζητήθηκε από τους συμβούλους του ΣτΕ η εφαρμογή από τις υπηρεσίες του Νόμου 1650 ακόμα και με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των κατ΄επανάληψη παραβατών.
· Από τους μαζικούς φορείς όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων (περιβαλλοντικοί σύλλογοι κλπ.) υπήρξε η δέσμευση για συνέχιση της προσπάθειας που κάνουν και αναγνωρίστηκε από όλους το σπουδαία έργο της κοινωνίας των πολιτών.
.
Αρνητικό, ωστόσο, θεωρούμε το γεγονός της απουσίας όλων των πολιτικών κομμάτων, όπως αυτά εκφράζονται σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν όμως απουσίαζαν, επειδή δεν προσκλήθηκαν, τότε αυτό αποτελεί σοβαρή παράλειψη.
.
Ως Σύλλογος "Η Γαία", συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους διοργανωτές, με την ευχή να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στο έργο που δρομολόγησε τούτη η ημερίδα, γιατί ο δρόμος για καλύτερο περιβάλλον με συνειδητοποιημένο το κοινωνικό σύνολο είναι δύσβατος, μακρύς και γεμάτος παγίδες.
.
Ν.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου