Η προστασία του Περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι μείζονος σημασίας πολιτική πράξη και δεν πρέπει ούτε μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις σε πράξεις και παραλήψεις των ασυνείδητων που καταστρέφουν, ρυπαίνουν, μολύνουν και αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων τους. Ο Σύλλογός μας από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του επικεντρώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στο τρίπτυχο:
· Προστασία του Περιβάλλοντος.
· Διασφάλιση της αειφορίας.
· Προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής.
Δυστυχώς όμως το περιβαλλοντικό έγκλημα της Ασωπίας εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο στην Μεσσαπία και έτσι οι δύο αυτές περιοχές με κοινή πορεία από την αρχαιότητα, τώρα βιώνουν το μαρασμό αφού το περιβάλλον καταστρέφεται αλόγιστα. Οι ποταμοί Ασωπός και Μεσσάπιος από πηγές ζωής έγιναν εστίες μόλυνσης και ρύπανσης. Ο προστατευμένος υγροβιότοπος ¨Κολοβρέχτης¨ είναι φορέας υποδοχής αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. Το μοναδικό ελατοδάσος μας, καταστρέφεται από την ληστρική εκμετάλλευση του σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος από την εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε.
Από το 1968 που δραστηριοποιείται η Εταιρεία πίσω της αφήνει ανοιχτά πηγάδια βάθους μέχρι 400 μέτρα. Τα προϊόντα εκσκαφών από την εξόρυξη σωρεύονται σε τεράστιους όγκους, φράζουν τα υδατορέματα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίμνες με όλες τις συνέπειες που προκαλούνται στον υδροφόρο ορίζοντα, στην πανίδα και την χλωρίδα αυτού του τόπου.
Τα πευκοδάση μας έχουν γίνει αποδέκτες στερεών και υγρών τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων οπότε η καταστροφή αυτού του τόπου είναι τεράστια και πιθανώς η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη.
Η αδιαφορία των αιρετών αρχόντων α΄ και β΄ βαθμού είναι αχαρακτήριστη και έχουν σχεδόν γυρίσει την πλάτη στο τεράστιο αυτό πρόβλημα της ρύπανσης και της μόλυνσης από βιομηχανίες οι οποίες δεν τηρούν κανένα όρο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και δυστυχώς οι συνέπειες σε βάρος τους είναι σχεδόν ασήμαντες.
Ως Σύλλογος μαζί με την κοινωνία των πολιτών του Δήμου μας, ζητάμε:
· Υγιεινό πόσιμο νερό.
· Υδρωγεωλογική-χημική μελέτη προκειμένου να βρεθούν οι αιτίες και να εντοπιστούν οι ένοχοι.
· Ωκεανογραφική μελέτη για τον Ευβοικό.
· Έναρξη απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και των εδαφών.
· Τιμωρία αυτών που έχουν παραβεί το καθήκον τους.
· Εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και προσωρινή διακοπή εργασιών σε όσους παρανομούν.
· Επιδημιολογική μελέτη για όλο τον πληθυσμό.
Παράλληλα και επειδή η πρόληψη είναι το σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, προτείνουμε:
· Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις Μ.Π.Ε.
· Η Ε.Υ.Ε.Π να γίνει ανεξάρτητη αρχή.
· Αποκέντρωση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων με στελέχωση των περιφερειών.
· Έρευνα-μελέτη για εξασφάλιση μέσων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με χαμηλό κόστος.
· Παροχή ειδικών κινήτρων στην πράσινη τεχνολογία.
· Αυστηρή νομοθεσία με ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.
· Παιδεία και Περιβάλλον από τα Νηπιαγωγεία.
Συμφωνούμε για Πράσινη Ανάπτυξη και περιμένουμε να δούμε την πολιτική βούληση για ρήξεις με το παρελθόν και συγκρούσεις με το κατεστημένο προοθώντας νέες πολιτικές στο μοντέλο ανάπτυξης στους τομείς:
· Γεωργία-Αγροτική πολιτική.
· Τουρισμός-Εναλλακτικός τουρισμός.
· Ενεργειακοί πόροι-Α.Π.Ε.
· Βιομηχανία-Εξόρυξη.
· Χωροταξικός σχεδιασμός.
· Εθνικό κτηματολόγιο.
· Δασολόγιο-Αναθεώρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Η λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών είναι πολύ δύσκολο να βρει κοινό τόπο επικοινωνίας αφού τόσο οι διαφορετικές πολιτικές θέσεις όσο και το έλλειμμα ενημέρωσης, παιδείας, σωστής στάσης της πολιτείας και των υπηρεσιών δημιουργούν διαφορετικότητα τόσο στην δράση όσο και στο αποτέλεσμα. Αν λάβουμε υπόψη μας και το κοντόφθαλμο συντεχνιακό ¨συμφέρον¨ τότε διαπιστώνονται αντιθέσεις όχι σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο οικονομίστικο και όχι βιοπορισμού.
Ως Σύλλογος είμαστε υπέρ της κοινωνίας των πολιτών με ενεργητικότητα και αγώνες αρκεί οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες και να προβάλουν τον καταγγελτικό λόγο για:
· Την διαχρονική ευθύνη των Κυβερνήσεων.
· Τη διαπλοκή-ανικανότητα ή αδιαφορία των περισσοτέρων αιρετών αρχόντων.
· Την αστική αντίληψη που έχουν ορισμένοι ιθύνοντες των ανεξάρτητων αρχών.
· Την τεράστια γραφειοκρατία στο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης και τον υψηλό συντελεστή αδράνειας της πολιτείας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από όλα τα συντεταγμένα όργανά της.
Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια για την ηθική και επιστημονική υποστήριξη που μας παρείχαν ο παπα-Γιάννης, ο Αθανάσιος Παντελόγλου και ο Γιάννης Ζαμπετάκης.
Θεωρούμε υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε για την επαγγελματικότητά τους, τη συνέπεια και την αταλάντευτη θέλησή τους για την προστασία του Περιβάλλοντος τις κυρίες Αγορίτσα Παπαρίζου και Περσεφόνη Ιωαννίδου-Αλαμάνου, Δ/ντριες των Δ/νσεων ΠΕ.ΧΩ. - Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και της Νομαρχίας αντίστοιχα.
Νίκος Χασάνδρας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου "Η Γαία"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου