"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4-12-2009 στο Ξενοδοχείο Classical Athens Imperial (Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα) η ημερίδα "Ανοικτό Forum για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα", που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κας Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Στη φωτογραφία οι εισηγητές της Β' Θεματικής Ενότητας ("Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας"). Κοινή η θέση όλων ότι προέχει η πρόληψη, αλλά παράλληλα είναι αναγκαία και η εντατικοποίηση των μέτρων καταστολής της περιβαλλοντικής παραβατικότητας.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ε.Ε., Σταύρος Δήμας και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη συμμετείχαν στο πάνελ της Α' Θεματικής Ενότητας ("Εφαρμογή περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ο ρόλος των ελεγχτικών μηχανισμών"). Και οι δύο αναγνώρισαν τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και επεσήμαναν ότι επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου "Η Γαία", Νίκος Χασάνδρας (αριστερά) και ο εκπρόσωπος του Μεταλλευτικού Παρατηρητήριου, Τόλης Παπαγεωργίου, οι οποίοι συμμετείχαν στο πάνελ της Ε' Θεματικής Ενότητας ("Καταπολέμηση περιβαλλοντικού εγκλήματος: Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών").

Στην είσοδο του ξενοδοχείου, όπου γινόταν η εκδήλωση, μια οκταμελής ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Χαλκίδας κατήγγειλε τη ρύπανση του νερού της Μεσσαπίας. Στη συνέχεια, η Μαργαρίτα Καραβασίλη - και προς τιμήν της - έδωσε βήμα στους φοιτητές προκειμένου να διαβάσουν την ανακοίνωσή τους. Αποχώρησαν όμως αμέσως μετά την ανάγνωση της ανακοίνωσης, αν και θα μπορούσαν να παραμείνουν στην αίθουσα και να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ακολούθησαν.

Δίπλα στην Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο ακτιβιστής π. Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος κατέθεσε την πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία του και ανέπτυξε τις προτάσεις του για το ρόλο των ελεγκτικών οργάνων και την αναγκαιότητα της ουσιαστικής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στη Μαργαρίτα Καραβασίλη για τη σημαντική πρωτοβουλία της. Γιατί το Forum τούτο ανέδειξε μια δυναμική που εκτιμούμε ότι θα σημάνει την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ κράτους και πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα και οι συνέπειές του, αλλά και να πληρώσουν οι υπαίτιοι.


Έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι όλοι οι εκπρόσωποι της πολιτείας, οι παράγοντες και οι φορείς συνυπήρξαν με φόντο τον όρο "Περιβαλλοντικό Έγκλημα". Το περιβαλλοντικό έγκλημα αποτελεί πλέον αντικειμενικό και κοινώς αποδεκτό δεδομένο. Αυτό από μόνο του είναι ήδη μεγάλη κατάκτηση.

___________________
Ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τις εισαγωγικές ομιλίες της Τίνας Μπιρμπίλη και Μαργαρίτας Καραβασίλη...


*Το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου