"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Υ.ΠΕ.Κ.Α. ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΓΑΙΑΣ" ΚΑΙ ΤΟΥ Ι.Τ.Α.Π.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την Τρίτη 16-2-2010, συμμετείχαν από την πλευρά της πολιτείας η Ειδική Γραμματέας, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο Ειδικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου και ο Γενικός Επιθεωρητής της Ε.Υ.Ε.Π, κ. Παναγιώτης Μέρκος, ενώ από πλευράς φορέων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Η Γαία¨, κ. Νικόλαος Χασάνδρας και οι εκπρόσωποι του Ι.Τ.Α.Π, π. Ιωάννης Οικονομίδης και κ. Αθανάσιος Παντελόγλου.

Στους εκπροσώπους της πολιτείας τέθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί αναφορικά με την τοξική ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεταλλουργικών και εξορυκτικών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, και επισημάνθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις τούτων στο περιβάλλον, στους ορεινούς όγκους, στα δάση και στον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της "Γαίας" και του Ι.Τ.Α.Π. αναφέρθηκαν στις συστηματικές απορρίψεις στερεών και υγρών βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, καθώς και στην αδυναμία ή και αδιαφορία των Αρχών να εντοπίσουν τους υπαίτιους της παράνομης και εγκληματικής διακίνησης των τοξικών αποβλήτων.

Τέλος, καταγγέλθηκε η απαράδεκτη αδιαφορία του Δημάρχου Μεσσαπίων, ο οποίος παρά το γεγονός ότι η πολιτεία δια των εκπροσώπων της αναγνωρίζει το τεράστιο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στη Μεσσαπία, αυτός συνεχίζει να περιπαίζει τους πολίτες του Δήμου, αρνούμενος να αναγνωρίσει τα αντικειμενικά δεδομένα του προβλήματος και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους δημότες.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του προς τους εκπροσώπους της πολιτείας , ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Η Γαία" ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, με επενδύσεις που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ (Δ' Κ.Π.Σ.), για την υλοποίηση των παρακάτω:
  • Δημιουργία διυλιστηρίου πόσιμου νερού για τη κεντρική Εύβοια.
  • Κατασκευή φράγματος για άρδευση.
  • Επιδημιολογική μελέτη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
  • Υδρογεωλογική-χημική μελέτη.
  • Ωκεανογραφική μελέτη στον Ευβοϊκό.
  • Ορισμός φορέα διαχείρισης στον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη
  • Συμμετοχή φορέων και πολιτών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς με θεσμική κατοχύρωση.
  • Άμεση αποστολή κλιμακίου της Ε.Υ.Ε.Π. στη Μεσσαπία και λήψη δειγμάτων νερού και χωμάτων για αναλύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου