"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων και Συλλόγων Μεσσαπίας το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009. Η αφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ψαχνών επιβεβαίωσε τη δίψα για ενημέρωση και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Μεσσαπία εξαιτίας της τοξικής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της.

Οι ομιλητές (στη φωτογραφία από αριστερά), π. Ιωάννης Οικονομίδης, Γεώργιος Βλαχογιώργος (Δ/ντης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ζακύνθου), Ιωάννης Ζαμπετάκης (Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών - σε ρόλο συντονιστή), Τόλης Παπαγεωργίου (Πολ. Μηχανικός, εκπρόσωπος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου), Αθανάσιος Παντελόγλου (Χημικός και Βιοχημικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Ι.Τ.Α.Π.) και Στέλιος Κωστόπουλος (Διευθυντής Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, Νοσοκομείο "ΘΡΙΑΣΙΟ"), κάλυψαν πλήρως και τις τρεις κύριες πλευρές του ζητήματος, που ήταν οι αιτίες, οι επιπτώσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας, απαντώντας παράλληλα σε πληθώρα ερωτήσεων του κοινού.

Ωστόσο, στο μέσο περίπου της εκδήλωσης, υπήρξε ένταση και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ορισμένων παρευρισκομένων και του συντονιστή Ιωάννη Ζαμπετάκη, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από τη θέση του.

Από την πλευρά μας, τόσο ως Συντονιστική Επιτροπή όσο και ως Σύλλογος "Η Γαία", δεν δικαιολογούμε την άνευ λόγου επιθετική στάση και γενικώς την ακραία συμπεριφορά του προσκεκλημένου μας και φίλου Ιωάννη Ζαμπετάκη, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν εκφράζει το πνεύμα του ιερού αγώνα που διεξάγουμε.

Με την ευκαιρία και στο όνομα τούτου του αγώνα, καταδικάζουμε γενικότερα κάθε στάση και συμπεριφορά οποιουδήποτε, που θα μπορούσε να απειλήσει την ενότητα και τη συνοχή των κινητοποιήσεών μας.

Οπωσδήποτε, ζητούμε συγγνώμη από όλους τους παρευρεθέντες για τη συγκεκριμένη παρεκτροπή. Με εξαίρεση πάντως το ατυχές αυτό γεγονός, η όλη εκδήλωση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έως και συναρπαστική, εκπληρώνοντας απόλυτα τους σκοπούς της, δηλαδή την ουσιαστικότερη ενημέρωση και την ευαιασθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, ώστε να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να συσπειρωθούν δυναμικά στον κοινό αγώνα κατά της τοξικής ρύπανσης και των υπαιτίων της.

10 σχόλια:

  1. αποχώρησα από συντονιστής! ναι! διότι ο κ Πρατσώλης καταστρατήγησε κάθε έννοια συντονισμού αρπάζοντας το μικρόφωνο! ωραίος ο Δήμαρχος! δίδαξε πολιτισμό!

    εδώ και το δικό μου σχόλιο για την όντως πετυχημένη εκδήλωσή σας

    http://environmentfood.blogspot.com/2009/11/messapia-toxic-bar.html

    την άλλη φορά, άλλος συντονιστής! not me, thanks but no! thanks!

    και μια ευχή : την επόμενη εκδήλωση να την κάνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OK, φίλε και συναγωνιστή. Η ψυχραιμία πάντως δεν είναι ασυμβίβαστη με την μαχητικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι! δίκιο έχετε.
    αλλά κάποιες στιγμές δεν την αντέχεις άλλο τέτοια διπροσωπία... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η παρεκτροπές είναι παρενέργειες των βαρέων μετάλλων που καταναλώνουμε τόσο χρόνια χωρίς να το ξέρουμε. Αφού οι αρχοντές μας επέτρεπαν και συγχώρεσαν (κανείς δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη) αυτό το έγκλημα είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να συγχωρήσουν και το δικό μας: να παρεκτρεπόμαστε δηλαδή και καμιά φορά.
    Η εκδήλωσή σας ήταν πραγματικά επιτυχημένη. Δείχνει πόσο έχει ωριμάσει το κίνημα των πολιτών και δείχνει πως υπάρχει ελπίδα να αναστρέψουμε την κατάσταση.
    Ας στρέψουμε όλοι μας την προσοχή στον ιερό πραγματικά αγώνα και ας αφήνουμε πίσω τέτοια μικροεπεισόδια.
    θα έχουμε την πολυτέλεια να επικεντρώσουμε σε αυτά μετά την απορρύπανση των περιοχών μας
    Και πάλι συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν βοηθάνε καθόλου τον κοινό μας αγώνα τέτοιες συμπεριφορές αμφοτέρων... Προσοχή, πρέπει να περιφρουρήσουμε ότι πιο πολύτιμο: την συνοχή, τό καλό κλίμα συνεργασίας και την αξιοπρέπειά μας. Φίλε Γιάννη σε εκτιμώ πολύ, αλλά πολλές φορές η αυτοσυγκράτηση - που δείχνει δύναμη - είναι απολύτως απαραίτητη. Καλή συνέχεια Και εγώ μαζί σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και βέβαια, Ανώνυμε, τα έχουμε αφήσει πίσω από την πλευρά μας, κι ούτε έχει νόημα να επανέλθουμε. Όμως, δεν έχει να κάνει με εμάς, αλλά με αυτό που εισπράττει τοπική κοινωνία, από το οποίο αναπόφευκτα επηρεάζεται και η στάση της απέναντι στο όλο ζήτημα.

    Αγαπητή μας Μαργαρίτα Καραβασίλη, πολύ σωστά το θέτεις και σε ευχαριστούμε γενικότερα για τη συμπαράσταση.
    Μεγάλη είναι η χαρά μας, που επιλέχθηκες ως Ειδική Γραμματέας της Επιθεώρησης Περιβάλλοντας. Σου άξιζε και με το παραπάνω κι έχεις τόσα πολλά να προσφέρεις, και λόγω γνώσης και εμπειρίας, αλλά και λόγω ήθους κυρίως! Θερμά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και επειδή κοιτάμε μπροστά ζητάμε την συνεργασία όλων!

    http://environmentfood.blogspot.com/2009/11/crvi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προσοχή όμως, πρέπει να διασφαλιστούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι εννοείτε να συνεχίζουν να ρυπαίνουν ? η ότι δεν ρυπαίνουν ?
    Μην ξεχνάμε ότι τελικά και οι αγρότες και όλοι οι μικρομαγάζατορες φαγητού π.χ.
    (Ψωμάδες , καφετζήδες , εστιάτορες , ψαράδες κ.λ.π.). είναι θύματα (όταν πίνουν το τοπικό νερό, τρώνε τοπικά προϊόντα ,και δουλεύουν με το τοπικό τοξινωμένο νερό, αυτοί και οι οικογένειες τους) αλλά και "μέσα πολλαπλασιασμού και εξάπλωσης" της τοξίνωσης(τοξινωτές – Μικροθύτες ).
    Όταν πουλάνε τα τοξινωμένα προϊόντα τους σε άλλους καταναλωτές. π.χ
    στις λαϊκές αγορές τις Αθήνας ή τις Χαλκίδας .
    Έτσι και αλλιώς είναι και τα πρώτα θύματα της " κανιβαλλίστικης ταχτικής του καπιταλισμού" που ξεκινάει πάντα να τρώει "την ουρά του συστήματος του" τους ποιο
    αδύνατους για να κάνει συγκεντροποίηση αγορών και κεφαλαίου .
    Κατ' αρχήν το να μην λέμε τίποτα για να μην θίγουν αυτοί ,οι μικροί δεν είναι λογικό!!
    Τι θα γίνουν όλοι οι άλλοι (και αυτών συμπεριλαμβανομένων) που τους σκοτώνει η αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου που δημιουργεί το σύστημα ;;; και το περιβαλλοντικό έγκλημα ;;
    Έτσι : Το πρώτο όμως είναι να μην μιλάμε γενικά και αόριστα για Γεωργούς Χρειάζεται να μαζέψουμε δεδομένα .
    1 - Τι καλλιεργούν (ΕΙΔΗ)
    2- Έκταση ανά είδος καλλιέργειας (αριθμός καλλιεργητών ,εκτάσεις καλλιεργούμενες ανά είδος ,ποσότητες παραγωγής, ανάγκες ποτίσματος ,αναλώσεις ποτιστικού
    νερού ,διασφάλιση τους, τρόποι διάθεσης τις παραγωγής τους στην αγορά
    ,ποια αγορά.???? , Κτηνοτροφία ,πτηνοτροφία ,Δραστηριότητα ανά
    υποπεριοχη της κεντρικής Εύβοιας.)
    Αν θέλουμε να γίνει κάτι σοβαρό , ξεκινάμε με καλά σωστά στοιχεία.
    Λύσεις υπάρχουν θέληση και συνεργασία χρειάζεται .
    Πιστεύω ότι σε συνεργασία αγρότες , εργάτες και επιστήμονες μπορούν να δώσουν λύσεις , είναι αποδεδειγμένο ότι αυτές τις λύσεις δεν είναι πρόθυμη να της δώσει η πολιτεία και η(οι) πολιτική(οι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εννοούμε ό,τι ακριβώς λέμε και δεν δικαιολογούνται οι παρερμηνείες.

    Ν.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή