"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ... ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ!

Πολλά ερωτηματικά γεννά η διοργάνωση από τους Ενεργούς Πολίτες Εύβοιας (…;) μιας εκδήλωσης με θέμα "Οι κλιματικές αλλαγές και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Εύβοια", η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11-12-09 στη Χαλκίδα (ΔΗΚΕΧ, Αβάντων 50).

Πομφόλυγες: Φύσκαι αυτίκα διαφθειρόμεναι ήχον αποτελούσι τινα.

Παραθέτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Οι Ενεργοί Πολίτες Ευβοίας διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΗΚΕΧ, στη Χαλκίδα, με θέμα «Οι κλιματικές αλλαγές και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Εύβοια». Θα γίνει προβολή της ταινίας age of stupid (ή η εποχή των ηλιθίων) της Φράνι Αρμστρονγκ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές:
•Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας
•Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Hellas
•Εκπρόσωπος της GREENPEACE
•Εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών

Παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι συλλόγων περιβάλλοντος του Δικτύου κινήσεων πολιτών και συλλόγων του Νομού Ευβοίας και πολίτες για την ανάδειξη των μεγάλων περιβαλλοντικών εγκλημάτων της Μεσσαπίας, του Πισσώνα, του Λήλαντα αλλά και για άλλα θέματα που απασχολούν το νομό (διαχείριση σκουπιδιών, ανακύκλωση, ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ, RDF κ.ά.).

Μας προβληματίζει πρώτα και κύρια το θέμα και περιεχόμενο της εκδήλωσης, όπου οι διοργανωτές προτίθενται να συγκεράσουν τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη με τα περιβαλλοντικά εγκλήματα του τόπου μας.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν υφίσταται κάποια αιτιολογική σχέση μεταξύ των γενικότερων κλιματικών αλλαγών και των συγκεκριμένων εγκλημάτων που διαπράττονται στην Εύβοια και κυρίως στη Μεσσαπία. Είναι ακατανόητη η παράλληλη προσέγγιση, η οποία το μόνο που εγγυάται είναι η έμμεση υποβάθμιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας, εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Και δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς για το ποιος είναι πραγματικά ο στόχος της περίεργης αυτής εκδήλωσης.

Εκτός αυτού, όχι απλώς απορία, αλλά και μεγάλη ανησυχία προκαλεί η σύνθεση της ομάδας των εισηγητών, από όπου εξαιρείται ο εκ των πραγμάτων μη εξαιρετέος Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μεσσαπίας "Η Γαία", όπως επίσης προκλητικά εξαιρείται η Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας και η Δ/ντρια κα Περσεφόνη Ιωαννίδου-Αλαμάνου, που χάρη στην ευσυνειδησία και το σθένος της, έχουν ελεγχθεί, καταγραφεί και στοιχειοθετηθεί επίσημα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της Κεντρικής Εύβοιας.

Αντιθέτως, η Εύβοια και η Μεσσαπία εκπροσωπούνται αποκλειστικά και μόνο από την αυθεντία των Ενεργών Πολιτών! Όσο για τους υπόλοιπους του πάνελ, είναι ένας εκπρόσωπος του WWF Hellas, ονόματι κ. Αχιλλέας Πληθάρας, ένας άγνωστος προς το παρόν εκπρόσωπος της Greenpeace και η Ειδική Γραμματέας της Δ/νσης Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό δέχτηκε να συμμετάσχει η κ. Καραβασίλη σε μια εκδήλωση, όπου είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν καν οι βασικές προϋποθέσεις για μια υπεύθυνη προσέγγιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων της Εύβοιας, πολύ δε περισσότερο για την αντιμετώπισή τους και τον καταλογισμό ευθυνών. Ότι το όνομα και η ιδιότητά της προσδίδει κάποιο κύρος στη διοργάνωση, το καταλαβαίνουμε, αλλά πέραν τούτου δεν καταλαβαίνουμε τι σκοπό εξυπηρετεί η παρουσία της. Η πρώτη επίσκεψή της στην Εύβοια θα έπρεπε να έχει ουσιαστικότητα και θα είχε ουσιαστικότητα, αν η ίδια φρόντιζε να έχει ανταποκριθεί στις προτάσεις και τα αιτήματά μας για πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωσή της σχετικά με τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας.

Και τi να πούμε και για τις λοιπές και αναπόφευκτα διακοσμητικές παρουσίες του πάνελ! Πού ήταν μέχρι τώρα το WWF και η Greenpeace και πόσο συνέβαλαν με πράξεις στον αγώνα μας; Με εκπροσώπους του WWF είχαμε έρθει σε επαφή από το καλοκαίρι ως Σύλλογος "Γαία", μας ζήτησαν και τους δώσαμε όλα τα στοιχεία και δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν την περιοχή μας, αλλά αντί γι' αυτό σιώπησαν και απείχαν. Τώρα αυτοί εμφανίζονται ως εισηγητές στο θέμα που μας καίει και μοχθήσαμε να αναδείξουμε, αντιμετωπίζοντας μύριες αντιξοότητες και ύπουλες επιθέσεις από οργανωμένα συμφέροντα, και όχι μόνο!

Τα συμπεράσματα δικά σας!

1 σχόλιο:

  1. http://environmentfood.blogspot.com/2009/11/blog-post_3872.html

    Μόνο η Greenpeace, το WWF και η Μαργαρίτα Καραβασίλη ίσως να μπορούν να μας απαντήσουν…

    Σήμερα, τα εγκλήματα ΔΕΝ είναι το λιώσιμο των πάγων ή επερχόμενη αποτυχία της Κοπεγχάγης…

    αλλά αυτά εδώ…

    σε Θήβα,

    σε Μεσσαπία,

    σε Ασωπό…

    Επιστημονικά, το πιο επικίνδυνο σήμερα έγκλημα είναι η κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή