"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΟΙΚΤΟ FORUM ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Παρουσιάζουμε το πρόγραμμα της ημερίδας με τίτλο "Ανοικτό Forum για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα", η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 στο Ξενοδοχείο Classical Athens Imperial (Αίθουσα New York), Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματέως, κας Μαργαρίτας Καραβασίλη και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Δικαιοσύνης, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων, της Κοινωνίας των Πολιτών και άλλων εμπλεκομένων ομάδων.

Προσκεκλημένος στην ημερίδα είναι και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μεσσαπίας "Η Γαία", ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο, κ. Νίκο Χασάνδρα.

Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τη σημασία των περιβαλλοντικών ελέγχων στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, την ποινική ευθύνη των ρυπαντών, τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου, την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων για την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

8.30 – 9.00 Προσέλευση – Εγγραφές

9.00 – 11.30
Έναρξη εργασιών
Α’ θεματική ενότητα: Εφαρμογή περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ο ρόλος των ελεγχτικών μηχανισμών
Εισαγωγική Ομιλία – Συντονισμός: Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Συμμετέχουν στο πάνελ: Σταύρος Δήμας*, Επίτροπος Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπος ΕΕ στην Αθήνα, Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Δοίκησης, Συνήγορος του Πολίτη, Γενικός Επιθεωρητής ΕΥΕΠ, Γενικός Επιθεωρητής Υγείας, Γιάννης Δερμιτζάκης, τ. Γενικός Επιθεωρητής ΕΥΕΠ*, Εκπρόσωπος Δικηγορικού Σύλλογου Αθηνών, εκπρόσωπος WWF-Hellas .
Σύνοψη συζήτησης: Γιώργος Χρονόπουλος, Επιθεωρητής ΕΥΕΠ.

11.30 – 11.45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ

11.45 – 13.30
Β’ θεματική ενότητα: Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς
Εισαγωγική Ομιλία – Συντονισμός: Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συμμετέχουν στο πάνελ: Εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας (ΣΕΒ), Εκπρόσωπος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Εκπρόσωπος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Εκπρόσωπος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Δίκτυο Κινήσεων για τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Μπάλιας, Δικηγόρος Πειραιά
Σύνοψη συζήτησης: Εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ

13.30 – 14.00 ΓΕΥΜΑ

14.00 – 16.00
Γ’ θεματική ενότητα: Ποινές – Κυρώσεις – Ποινική ευθύνη

Εισαγωγή Ομιλία – Συντονισμός: Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Συμμετέχουν στο πάνελ: Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Τμήματος του ΣτΕ, Σωτήρης Μπάγιας, Αντιεισαγγελέας Εφετών, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρόεδρος της Ένωσης Δοικητικών Δικαστών, Μιχάλης Δεκλερής, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ, EXERGIA, Σύμβουλοι Ενέργειας & Περιβάλλοντος.
Σύνοψη συζήτησης: Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Ποιότητας Ζωής)

16.00 – 16.15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ

16.15 – 18.15
Δ’ θεματική ενότητα: Διαχείριση περιβαλλοντικών κρίσεων

Εισαγωγική Ομιλία – Συντονισμός: Ανδρέας Ανδρεαδάκης, Ειδικός Γραμματέας για τα Νερά

Συμμετέχουν στο πάνελ: Δρ Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής ΕΜΠ, Θανάσης Παντελόγλου, χημικός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), Οινοφύτων, Εκπρόσωπος Γενικού Χημείου του Κράτους, Θεολόγος Μιμίδης, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, χημικός, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστίνα Θεοχάρη, Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος ΤΕΕ, εκπρόσωπος ΤΕΕ, Ομοσπονδία Συλλόγων Κατοίκων Ωρωπού, ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Σύνοψη συζήτησης: Κυριάκος Ψύχας, Σύμβουλος Υπουργού ΠΕΚΑ

18.15 – 19.30
Ε’ θεματική ενότητα: Συμπεράσματα – Καταπολέμηση περιβαλλοντικού εγκλήματος: Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών
Εισαγωγική Ομιλία – Συντονισμός: π. Ιωάννης Οικονομίδης, ο ακτιβιστής ιερέας των Οινοφύτων

Συμμμετέχουν στο πάνελ: Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δέσποινα Σπανούδη, Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, Ομοσπονδία Συλλόγων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μεσσαπίας «Η Γαία», Εκπρόσωπος ΕΛΚΕΘΕ, Εκπρόσωπος GREENPEACE.
Σύνοψη συζήτησης: Γιάννης Χρυσοβέργης, Γραφείο Τύπου Υπουργού ΠΕΚΑ

19.30 – 20.30
Παρουσίαση συμπερασμάτων:
Γιώργος Χρονόπουλος, Επιθεωρητής ΕΥΕΠ,
Εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Ποιότητας Ζωής)
Κυριάκος Ψύχας, Σύμβουλος Υπουργού ΠΕΚΑ
Γιάννης Χρυσοβέργης, Γραφείο Τύπου Υπουργού ΠΕΚΑ

20.30 Οικολογικός μπουφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου