"Υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα πολιτικό και κομματικό φορέα να εκμεταλλευτεί το δίκαιο και ιερό αγώνα μας, που είναι και θα παραμείνει αδέσμευτος, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας"
(Από την Ανακοίνωση για την Κινητοποίηση των κατοίκων της Μεσσαπίας, που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 24-7-2009)


Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ... ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ (ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ) Ο ΛΟΓΟΣ

Αναδημοσιεύουμε από τις εφημερίδες Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2009 δύο θέματα που αναφέρονται στην πρόσληψη της Μαργαρίτας Καραβασίλη στη θέση της Ειδικής Γραμματέως της Διεύθυνσης Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η τοποθέτηση της κας Καραβασίλη στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται, εκτός των άλλων, να δώσει τέλος και στην έως τώρα απαθή και ανεύθυνη στάση της επίσημης πολιτείας απέναντι στο πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας.

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ... ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ, ΒΑΣΙΜΑ ΠΛΕΟΝ!



Ο ρυπαίνων φυλακίζεται...

Tου Σωκρατη Tσιχλια

Εχει πολύ όμορφα μάτια, που γίνονται ακόμη πιο όμορφα καθώς κοιτάζουν κατ’ ευθείαν τα άλλα μάτια. Ο τόνος της φωνής της και η γραμμή των χειλιών της φανερώνουν άνθρωπο μεγάλης θέλησης και πείσματος. Η αρχιτέκτων-πολεοδόμος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, η οποία εκδιώχθηκε το 2005 από τον Γιώργο Σουφλιά, προσελήφθη ως ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ισως ήταν η πλέον ελπιδοφόρα είδηση, το πιο αισιόδοξο σημάδι για το νέο υπουργείο και τις μάχες που πρέπει να κερδίσει. Η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη που αποπέφθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επειδή «εξέφραζε δημοσίως πολιτικές θέσεις για το περιβάλλον, χωρίς τη στοιχειώδη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία», είχε καταπιαστεί τα τελευταία χρόνια με πολλές «καυτές» υποθέσεις με σημαντικότερη αυτή της μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο του Ασωπού και της Βοιωτίας.

Η σημερινή της δικαίωση και η ανασυγκρότηση της υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα έχει ως προτεραιότητά της την περιοχή του Ασωπού, μπορεί να αποδειχθεί γράμμα κενό, άδειο πουκάμισο, εάν δεν αλλάξει ουσιαστικά η αντίληψη για τα εγκλήματα κατά της Φύσης. Η περίφημη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» είναι ρηχή, εντυπωσιοθηρική και ατελέσφορη. Γιατί θα μου πείτε; Μα είναι απλό. Ο κολοσσός που επιλέγει να εγκληματήσει κατά του περιβάλλοντος κρίνει ότι τον συμφέρει περισσότερο να ρυπαίνει από το να επενδύσει σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, ενσωματώνει τα πρόστιμα στο κόστος και τα μετακυλίει στην κατανάλωση.

Ο μεσαίος και ο μικρός -συχνά είναι βαρύτεροι ρυπαντές- δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τεχνολογία, ούτε τα πρόστιμα. Στην ουσία υπάρχουν επειδή δανείστηκαν κεφάλαιο φυσικών πόρων. Δανεικά κι αγύριστα. Εάν δεν ορίσουμε δίκες που θα γίνονται χωρίς χρονοτριβή, εάν δεν υπάρξουν οικονομικά εξοντωτικές ποινές, αλλά και μη εξαγοράσιμες φυλακίσεις, ανάλογα με το έγκλημα, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα. Θα ζουν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα.
(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009)


Εκθέσεις-σοκ για καρκινογόνο χρώμιο και στην Εύβοια

Του Κασσιανού Τζέλη

(…)

H «H» παρουσιάζει τρεις νέες μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή της Mεσσαπίας Eύβοιας, λίγο έξω από την Xαλκίδα και οι οποίες εντοπίζουν αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Σημειώνεται ότι η EE τονίζει ότι η παραμικρή ποσότητα εξασθενούς χρωμίου είναι άκρως επικίνδυνη.

Aκόμα, η «H» παρουσιάζει τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής που αποκαλύπτει την μόλυνση των ποταμών της περιοχής και την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Eίναι χάρτης που επεξεργάστηκε το EΛKEΘE και εστάλη την περασμένη εβδομάδα στην υπουργό Περιβάλλοντος Tίνα Mπιρμπίλη. Tα στοιχεία αποκαλύπτουν μια εικόνα εξαιρετικά ανησυχητική, το μέγεθος της οποίας δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ούτε από τους επίσημους φορείς ούτε από την ελληνική κοινωνία.

(…)

Η αρχή
Tο πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από πέντε χρόνια στον Aσωπό (χωρίς να αλλάξουν και πολλά έως σήμερα). Tώρα το ίδιο συμβαίνει και στην Eύβοια. Eυθύνη για αυτό έχουν κυρίως εταιρείες σιδηρομεταλλευμάτων και αλουμινοκατασκευών στις οποίες επιβάλλονται συνεχώς μικρά οικονομικά πρόστιμα. Ωστόσο καμία δεν φαίνεται να συμμορφώνεται. Πριν λίγες ημέρες η νομαρχία Eυβοίας εισηγήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ στην ΛAPKO για παράνομη διάθεση αποβλήτων.

Στη BIOMAΛ επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ. Σε όλη τη περιοχή του Δήμου Mεσσαπίας (Ψαχνά, Πολιτικά κ.λπ.) υπάρχουν μεγάλοι λάκκοι όπου υποτίθεται ότι ρίχνονται απόβλητα ελαιοτριβίων. Ωστόσο σε έναν από αυτούς, στη θέση Kουτσούρι του χωριού Kοντοδεσπότι, εντοπίστηκαν από μετρήσεις που έκανε το Γενικό Xημείο του Kράτος για λογαριασμό της Nομαρχίας Eυβοίας υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου, μολύβδου, νικελίου, σιδήρου, χαλκού, χρωμίου, ψευδαργύρου, χρωμίου, κυανιούχων κ.α. Mέταλλα που δεν έχουν καμία σχέση με ελαιοτριβεία. Aυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι λάκκοι αυτοί αποτελούν χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης τοξικών υγρών αποβλήτων, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γ. Zαμπετάκης.

Εισβάλλουν με «λουκέτα» στον Ασωπό
Η τοποθέτηση της ακτιβίστριας Mαργαρίτας Kαραβασίλη στη θέση της επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, οι «ράμπο του περιβάλλοντος» θα «εισβάλουν» αρχικά στον Aσωπό με... λουκέτα ανά χείρας, ξεκινώντας «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» ώστε να τιμωρηθούν οι παραβάτες ακόμα και με αναστολή λειτουργίας και να πληρώσουν όχι μόνο πρόστιμα άλλα και το κόστος της αποκατάστασης.

«Oι παραβάτες θα πληρώσουν. Θα φτάσουμε το μαχαίρι ως το κόκαλο. Θα γίνουν επανέλεγχοι» δηλώνει στην «H» η κα Kαραβασίλη λίγο μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής της στη θέση της Eιδικού Γραμματέα Eπιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

H επιλογή της έχει και πολιτική σημασία καθώς η κα Kαραβασίλη είναι στέλεχος των Oικολόγων Πράσινων. Eίναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το μοναδικό πρόσωπο που συμμετέχει στην κυβέρνηση και είναι ενεργό στέλεχος άλλου κόμματος. H Mαργαρίτα Kαραβασίλη διετέλεσε Γενική Eπιθεωρήτρια Περιβάλλοντος από το 2003 έως τον Iούλιο του 2005 όταν απομακρύνθηκε από τον Γ. Σουφλιά.

H ίδια έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» και κατηγόρησε την ηγεσία του τότε YΠEXΩΔE ότι «ουδέποτε συναντήθηκε μαζί της παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις» και εκδιώχθηκε επειδή αντιστάθηκε στις «συνεχείς έμμεσες πιέσεις για συμμόρφωσή της». Eπισήμως, απομακρύνθηκε γιατί «μιλούσε ανοιχτά για το περιβάλλον χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου». Έπειτα η κα Kαραβασίλη άσκησε έντονη κριτική στον διάδοχο της Γ. Δερμιτζάκη για το θέμα του Aσωπού με τη διένεξη να καταλήγει στα δικαστήρια.
(ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009)

2 σχόλια: